‘Stajališta Rusije, SAD-a i Velike Britanije o Siriji nisu različita kako se ističe’

Autor: Poslovni.hr , 30. srpanj 2012. u 14:45

Stajališta Rusije, Sjedinjenih Država i Velike Britanije o Siriji nisu toliko različita kako se to ponekad ističe, rekao je ruski premijer Dmitrij Medvedev u razgovoru koji je u ponedjeljak objavio britanski dnevni list The Times.

“Usprkos formalnim razlikama, stajališta Rusije, SAD-a i Velike Britanije nisu toliko različita kako se to ponekad tvrdi”, rekao je Medvedev koji je došao u London na otvorenje Olimpijskih igara u petak navečer.

“Svi mislimo da bi građanski rat u Siriji bio najgori”, dodao je.

Rusija već više puta glasuje protiv obvezujućih rezolucija UN-ova Vijeća sigurnosti uperenih protiv režima Bašara al-Asada.

Ruski premijer nije isključio političko rješenje bez Asada. “Ne znam točno kakva će biti politička ravnoteža u budućnosti i kakvo će mjesto ondje imati Asad”, rekao je za dnevni list.

“O tome mora odlučiti sirijski narod. Naši nas partneri pozivaju da podupremo odlučnije akcije. No tada se postavlja pitanje: dokle sežu rezolucije (UN-a) i gdje počinje vojna intervencija?”, istaknuo je.

Medvedev je usto izrazio zadovoljstvo potporom američkog predsjednika Baracka Obame ulasku Rusije u Svjetsku trgovačku organizaciju (WTO), rekavši da je “održao obećanje”.

Nije otklonio mogućnost ponovnog kandidiranja za ruskog predsjednika, pošto je u ožujku prepustio mjesto Vladimiru Putinu. “Još sam mlad. Ne isključujem povratak u utrku ako to bude zanimalo ljude”, kazao je, dodavši da će se, “ako im dosadi, povući i pisati memoare”.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close