Sporazum Tuđman-Izetbegović ide na ratifikaciju

Autor: Poslovni.hr , 30. srpanj 2012. u 09:45

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija sastali su se prošli tjedan u Motovunu, a razgovarali su o koridoru kroz Neum i rješavanju otvorenih graničnih pitanja između dviju zemalja, piše HRT.

Hrvatska Vlada u saborsku proceduru namjerava poslati Sporazum Tuđman-Izetbegović iz 1999. godine, prema kojem Hrvatska Bosni i Hercegovini prepušta vrh poluotoka Kleka i otočiće u malostonskome zaljevu.

Ministrica Pusić u izjavi za Hrvatski radio istaknula je kako se Hrvatska ničega ne odriče. Hrvatska definira granice svog teritorija ne samo na tim točkama, nego na 1000 kilometara granice. To je procedura koja je dugotrajna i komplicirana i koja je postignuta u vrijeme kada je hrvatski predsjednik bio Franjo Tuđman, a predsjednik BiH Alija Izetbegović. Sporazum je bio spreman za ratifikaciju 2005. Iz nekih razloga tada nije ratificiran i vrlo je vjerojatno da će na ovaj način i u toj formi biti predložen opet za ratifikaciju. O tome mi razgovaramo u Hrvatskoj već nekoliko mjeseci, rekla je Pusić.

Povjerenik za proširenje EU-a Štefan Fuele pozvao je ministre vanjskih poslova BiH i Hrvatske na sastanak 19. rujna u Bruxellesu s resornim predstavnicima Europske komisije, kako bi se pomoglo u rješavanju otvorenih pitanja između dviju zemalja. U priopćenju se navodi i kako se razgovaralo o potrebi imenovanja nekoliko stručnih timova koji će raditi na definiranju rješenja za svako od otvorenih pitanja, što uključuje i potrebu organiziranja zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade RH.

(pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ocekivano..na štetu Hrvatske čiji Ustav bi trebali štititi. Ako im je interes države iznad saborske plaće za to neće dići ruku

New Report

Close