S&P potvrdio HBOR-u rejtinge i negativnu prognozu

Autor: Poslovni.hr , 26. rujan 2012. u 15:25

Agencija za kreditne rejtinge Standard & Poor’s (S&P) u srijedu je potvrdila rejtinge Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) za dugoročno i kratkoročno zaduživanje ‘BBB-/A-3’, kao i negativnu prognozu.

“Naši rejtinzi za Hrvatsku banku za obnovu i razvitak (HBOR), razvojnu banku u 100-postotnom državnom vlasništvu, izjednačeni su s onima Republike Hrvatske, a odražavaju našu ocjenu da je ‘gotovo sigurno’ da će joj država pružiti dostatnu i pravodobnu izvanrednu pomoć ako se za njom ukaže potreba”, navodi se u priopćenju S&P-a.

U S&P napominju da prognoza za rejtinge HBOR-a ostaje negativna, zrcaleći negativnu prognozu za kreditni rejting Hrvatske.

Podsjećaju stoga da bi rejtinge HBOR-a mogli sniziti ili izmijeniti prognozu za rejting u stabilnu ako se kreditni rejtinzi Hrvatske smanje odnosno ako prognoza za njezin rejting bude izmijenjena u stabilnu. S&P bi također mogao sniziti rejtinge HBOR-a u slučaju da mu država smanji odnosno povuče potporu, što je po mišljenju agencije malo vjerojatno.

“S obzirom da je HBOR uskladio svoje aktivnosti s propisima EU-a o državnoj pomoći, kao i izvozna jamstva te financiranje, ne očekujemo da će takav razvoj situacije utjecati na bančinu važnu ulogu u planovima i mjerama za gospodarski razvoj hrvatske Vlade”, dodaje se u priopćenju međunarodne rejting agencije.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close