Slovenska vlada donijela uredbu o ribolovnom području

Autor: Poslovni.hr , 06. siječanj 2006. u 05:15

Slovenska vlada u četvrtak je posebnom uredbom koja će stupiti na snagu za tjedan dana proglasila “slovensko ribolovno područje na moru”, u koji je uključen cijeli Piranski zaljev, a prema riječima ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela to je učinila kako bi reagirala na pravilnik o granicama hrvatskog ribolovnog područja koji je hrvatska Vlada donijela sredinom prošlog mjeseca.
“Hrvatski pravilnik posezao je čak u naše teritorijalne i unutarnje vode zbog čega smo tada i službeno prosvjedovali”, rekao je Rupel na konferenciji za novinare, dodajući da slovenska uredba ima privremeni značaj i da će biti na snazi dok se ne postigne sporazum o granici ili pravila za ribolov u pograničnom području, gdje dolazi do incidenata.
Kako je na istoj konferenciji za novinare objasnila ministrica poljoprivrede Marija Lukačič, prihvaćenom uredbom o slovenskom ribolovnom području ono je podijeljeno u tri zone. Zona A obuhvaća cijeli Piranski zaljev koji se smatra “slovenskim unutarnjim vodama”, ribolovna zona B obuhvaća slovensko “teritorijalno more” koje se po njezinim riječima proteže od točke T 5 po sporazumu o razgraničenju na moru između bivše Jugoslavije i Italije na sjevernoj do rta Savudrija na južnoj strani. Riječ je o kotama, dodala je, koje su naznačene i u tzv. parafiranom sporazumu Drnovšek – Račan iz 2001. godine sa “dimnjakom” koji osigurava slovenski izlaz na otvoreno more. Zona C “slovenskog ribolovnog područja” obuhvaća morski prostor slovenske zaštitne ekološke zone i otvorenog mora, prema zakonu koji je slovenski parlament prihvatio prošle jeseni.
Vlada Republike Hrvatske na to je izdala priopćenje da Uredbu o određivanju područja ribolovnoga mora koju je usvojila Vlada Republike Slovenije “smatra neprihvatljivom, pravno neutemeljenom i ništavnom”. “Vlada Republike Hrvatske u potpunosti odbacuje dijelove Uredbe koji se odnose na područje mora nad kojima Republika Hrvatska ima suverenost, dakle područje teritorijalnog mora Republike Hrvatske koje se u sjevernom dijelu, do konačnog razgraničenja, privremeno proteže do crte sredine u Savudrijskoj vali. Neprihvatljivi su i dijelovi Uredbe koji se odnose na područje mora na kojem se proteže Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas Republike Hrvatske”, ističe se u priopćenju.

(Hina)

Komentirajte prvi

New Report

Close