Rusija ponovno isporučuje plin Europi

Autor: Poslovni.hr , 03. siječanj 2006. u 13:00

Rusija je u utorak ponovno uspostavila pune isporuke plina prema europskim zemljama, popustivši blokadu Ukrajine, međutim sukob Kremlja s bivšim sovjetskim susjedom koji je i doveo do obustave isporuka plina Kijevu još ključa.
Rusija je optužila Kijev za ilegalno prisvajanje plina iz plinovoda koji prolazi preko teritorija te zemlje prema Europi nakon što je ruski plinski monopolist Gazprom prekinuo u nedjelju opskrbu Ukrajine. Europske države od Srbije do Njemačke požalile su se na prekid opskrbe, pa je Washington upozorio Moskvu da ne koristi energiju kao političko oruđe. Moskva je popustila zapadnom pritisku i složila se u ponedjeljak navečer ponovno uspostaviti isporuke plina blizu normalnih razina, priznavši da se malo toga moglo učiniti kako bi se zaustavilo Ukrajinu da se poslužuje plinom. “S ciljem sprečavanja moguće energetske krize, uzrokovane ukrajinskim nezakonitim prisvajanjem plina, Gazprom je odlučio o isporuci dodatnog plina u plinski transportni sustav Ukrajine”, stoji u priopćenju te kompanije. “Ističemo da dodatna isporuka plina nije namijenjena ukrajinskim potrošačima već tranzitu preko Ukrajine za isporuku potrošačima izvan granica Ukrajine”.
Ruska novinska agencija Itar-Tass izvijestila je da je ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko kazao u telefonskom razgovoru poljskom predsjedniku Lech Kaczynskiju da su isporuke prema Europi ponovno normalizirane dva sata nakon što je Moskva pojačala dotok.
Gazprom je kazao da će pustiti dodatnih 95 milijuna prostornih metara plina dnevno prema Europi preko Ukrajine i da planira ponovno uspostaviti punu isporuku europskim potrošačima do utorka navečer, ali ne i Ukrajini. U nedjelju Gazprom je smanjio opskrbu diljem te rute za 120 milijuna kubičnih metara dnevno .

(Hina)

Komentirajte prvi

New Report

Close