Rusi i ukrajinci dogovorili se oko isporuke plina

Autor: Poslovni.hr , 04. siječanj 2006. u 13:45

Ruski i ukrajinski dužnosnici su u srijedu ujutro, nakon noćašnjih pregovora, uspjeli postići dogovor o opskrbi plinom za predstojeće petogodišnje razdoblje, fiksiravši cijenu ruskog plina na 230 dolara za 1000 prostornih metara, izvijestio je u srijedu u Moskvi predsjednik ruske tvrtke Gazprom Aleksej Miller.
“Uspjeli smo postići dogovor. On je uspješan za Gazprom i mi smo zadovoljni. Od 1. siječnja naša će tvrtka ukrajinskim korisnicima isporučivati plin preko tvrtke RosOukrEnergo”, rekao je na konferenciji za novinare Miller. “Ovaj će dogovor omogućiti stabilnu opskrbu plinom za cijelu Europu”, rekao je Miller nakon razgovora s predsjednikom ukrajinske energetske tvrtke Naftogaz Oleksijem Ivčenkom, prenio je dpa. Miler je precizirao kako je dogovorena nova cijena prijenosa ruskog plina preko Ukrajine na 1,6 dolara za 1000 prostornih metara na svakih 100 km, u odnosu na dosad spominjanu cijenu od 1,09 dolara, izvijestio je France presse.
U Gazpromu su istaknuli kako će se cijena od 230 dolara primjenjivati isključivo na izvoz ruskog plina Ukrajini. U skladu s detaljno razrađenim ugovorom, Ukrajina će biti u mogućnosti kupovati plin od Turkmenistana i Kazahstana po manjoj cijeni od 95 dolara za 1000 prostornih metara, izvijestio je Reuters.

(Hina)

Komentirajte prvi

New Report

Close