Rast američkog BDP-a revidiran naniže

Autor: Poslovni.hr , 27. rujan 2012. u 17:50

Američki gospodarski rast bio je u drugom tromjsečju znatno slabiji nego što se procjenjivalo zbog suše i smanjenih zaliha, pokazale su u četvrtak najnovoije prognoze američke vlade.

Bruto domaći proizvod (BDP) porastao je za 1,3 posto na godišnjoj razini, najsporijim tempom od trećeg tromjesečja 2011. Time je ministarstvo trgovine u konačnoj procjeni snizilo prošlomjesečnu prognozu o 1,7-postotnom rastu. Stopa rasta BDP-a revidirana je naniže zbog najgore suše u proteklih 50 godina, koja je ovog ljeta zahvatila veliki dio zemlje, rezultirajući padom zaliha poljoprivrednih proizvoda za 5,3 milijarde dolara, nakon što su u prva tri ovogodišnja mjeseca kliznule za milijardu dolara.

Dodatni su razlog bili i slabija osobna potrošnja i izvoz. Ekonomisti koje je anketirao Reuters očekivali su da će ministarstvo potvrditi prethodnu prognozu rasta u drugom tromjesečju. U razdoblju od siječnja do ožujka gospodarstvo je poraslo 2,0 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Dostupni podaci za treće tromjesečje ne signaliziraju značajnije ubrzanje, usprkos postupnom oporavku tržišta nekretnina, i to s obzirom na posustajanje industrijskog sektora koji je nakon krize iz 2007-2009. bio glavni oslonac gospodarskog oporavka a sada ga nagriza strah od proračunskih problema u SAD-u i slabije potražnje u svijetu.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close