Prvi strojevi za prihvat ambalaže sutra u Splitu

Autor: Poslovni.hr , 08. siječanj 2006. u 18:15

Prvi strojevi za prihvat ambalaže od građana u sklopu provedbe Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu bit će postavljeni u ponedjeljak u trgovini Tommy u Splitu, izvijestio je danas Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
Dva uređaja bit će sutra postavljena u trgovinu Tommy u Ulici Domovinskog rata 93. Riječ je o tepak uređajima koje proizvodi tvrtka Tehnix iz Donjeg Kraljevca. Uređaji imaju ugrađene senzore za prepoznavanje vrste ambalaže ili očitavanje koda, ovisno o načinu programiranja. Odloženu ambalažu skladišti u PVC vreće kapaciteta do sto boca. Dvostruki sustav ubacivanja omogućuje da ga istodobno koriste dvije osobe, a nakon ubacivanja boce stroj će izbacivati listić s obračunom povratne kaucije koja će se građanima vraćati na blagajni.
Iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ističu kako takvi uređaji omogućuju veliki postotak skupljanja iskorištene ambalaže koja neće završiti na odlagalištima već će se reciklirati i koristiti kao vrijedna sekundarna sirovina. Puštanju uređaja u promet nazočit će direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo i direktor splitske tvrtke Čistoća, koja će skrbiti o strojevima i prazniti ih, Alen Ćurin.
Pravilnik o amabalaži sutra će se početi primjenjivati i u Osijeku, ali ne u trgovini, nego će ambalažu od građana otkupljivati osječko komunalno poduzeće “Unikom” u sjedištu tvrtke.

(Hina)

Komentirajte prvi

New Report

Close