Pročitajte kako je građanin Čačiću ‘očitao bukvicu’ zbog izjave o struji

Autor: Poslovni.hr , 18. rujan 2012. u 16:15

Potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić objasnio je zašto HEP-ovo Toplinarstvo mora povećati cijene grijanja za 37 posto i kako građani to poskupljenje mogu izbjeći.

Čačić tvrdi da je HEP Toplinarstvo u puno goroj situaciji od samog HEP-a jer je do ove godine akumuliralo gubitak od milijardu kuna, a s prošlom godinom još 320 milijuna kuna. ‘Kad bi se, recimo, otpustili svi radnici HEP Toplinarstva – to bi iznosilo samo 5,5 posto cijene grijanja, a ovdje se radi o pomaku od 37 posto. Bezobrazna je laž govoriti da HEP treba racionalizirati sebe kako ne bi bilo poskupljenja…’, izvijestio je Tportal.

>>> Milanović: Vlada će na sebe preuzeti odgovornost za poskupljenje grijanja

Kako građani i dosadašnje ‘niske’ režije sve teže plaćaju, Čačić je rekao da će predložiti Ministarstvu socijalne skrbi da u suradnji s HEP-om, socijalno najugroženijim obiteljima u stanove ugradi brojila. Naime, građani koji to učine plaćat će čak do 70 posto manje cijene grijanja nego oni koji nemaju ugrađena brojila. ‘Tada se vi počinjete ponašati racionalno. Ukupni trošak vam je niži, ali država i svi građani Hrvatske ne plaćaju grijanje parkova’, kaže Čačić. Upitan koliko košta ugradnja brojila, Čačić je rekao da ne zna točno. Pretpostavlja da bi to bila investicija od oko 500 kuna po kućanstvu i ponavlja da će predložiti da njihovu ugradnju financira država – ali samo za one socijalno najugroženije. U većini gradova u kojima se plaća skupo grijanje građani su – kaže Čačić – već uveli brojila, izvijestio je Tportal.

U komentarima na članak jedan je čitatelj Čačiću uputio prilično stručan odgovor koji prenosimo u cijelosti:

“G. Čačić prvo treba da se vrati u osnovnu školu na satove tehničkog odgoja jer očito nema pojma o čemu priča. U svim stambenim objektima koji imaju zajedničku kotlovnicu ili podstanicu (izgrađeni bez etažnog odvajanja instalacija) cijevi za grijanje su položene po vertikali što znači da bi brojilo toplinske energije moralo biti ugrađeno na svaki radijator zasebno, odnosno za ugradnju jednog brojila po stanu potrebna je kompletna zamjena instalacije. Cijena jednog brojila se kreće od 2000 do 3500 kn po mjernom mjestu. U slučaju rekonstrukcije instalacije za stan od 56 m2 (5 grijućih elemenata uključujući odvojeni wc) iznosi 12600 do 17000 kn sa brojilom ako vam HEP-T i dopusti jer se javlja problem instalacije grijanja za stanove iznad vas budući da cijevi i dalje moraju prolaziti kroz vaš stambeni prostor i HEP-T vam može i dalje zaračunavati grijanje jer i te cijevi predaju toplinu. Dodatni problem je taj što u slučaju lokalne rekonstrukcije nema dovoljno protoka kroz instalaciju pa vam grijanje baš i neće raditi kako treba, a da bi se zadovoljilo sve uvjete potrebna je direktna nova instalacija što je dodatnih 7000 do 18000 kn ovisno o udaljenosti i dodatna pumpa samo za vaš stan. Ugradnja brojila po svakom mjernom mjestu (radijatoru) u vertikalnoj instalaciji je nemoguća stvar jer vam nitko neće očitavati 5 ili 7 brojila mjesečno za jedan stan a izrada nove instalacije za jedno brojilo je apsolutno ne isplativa jer i pored uštede investicija se neće isplatiti niti nakon 9 godina (osim ako cijena naraste 230% od sadašnje). Ekonomično riješenje je ugradnja zračne toplinske pumpe sa termo-akumulatorom i ventilacijskog razvoda za manje stanove koji se napaja električnom energijom i maksimalnu potrošnju ima u periodu niže tarife (noćne tarife) te bi se investicija isplatila za 4-6 godina ovisno o veličini stana, ali i tu dolazi do problema sa HEP-T.

Oni će vam i dalje naplaćivati grijanje jer vertikala instalacija prolazi i dalje kroz vaš stan grijali se vi ili ne preko HEP-T, ne prihvaćaju termalno izoliranje vodova o vašem trošku kao riješenje a pogotovo nema šanse da se instalacije izmjesti izvan vašeg stana. Zaključno, g Čačić priča gluposti i nema pojma o čemu govori te je bolje da šuti jer onda barem izgleda da ima nešto pameti u glavi, osim ako je sprema iz svog džepa financirati ugradnju brojila toplinske energije svima koji to žele budući da je prema njegovim “pametnim” izjavama ugradnja brojila nešto što si svaki građanin može priuštiti. Ugradnja termo ventila u svim stanovima na objektu bi bila djelomično riješenje budući da kao i obično polovica stanara ne bi ugradila termo ventile. Ali vratimo se Čačiću, on govori o ugradnji brojila, odnosno kalorimetara, a ne o termoventilima. Npr, je imam ugrađene termo ventile već 7 godina i svi stari prozori su zamjenjeni poradi uštede ali nitko drugi u zgradi nema, a prošle sezone nisu niti bili od koristi jer nisu dovoljno grijali te sam stalno reklamorao budući da je u veljači koja je bila najhladniji mjesec sezone voda u cijevima nije prešla 48,7 C te sam dodatno morao grijati uljnim radijatorom a cijena HEP-Toplinarstva mi je bila ista.

(pd)

Komentari (3)
Pogledajte sve

Gospodo novinari Poslovnog, radije se informirajte (Google itd), kako vas i ubuduce ne bi impresionirale budalastine anonimaca s foruma.
Naravno da je moguce ugraditi brojila (tzv razdjelnike topline) na radijatore, bez ikakvih prekrajanja instalacija, zato razdjelnici i postoje (za tzv. vertikalne razvode grijanja). Kalorimetri (o kojima ‘strucnjak’ prica) se koriste iskljucivo u horizontalnim sustavima (u pravilu nove zgrade), jer bi inace bilo potrebno navedeno prekrajanje instalacije.
Ugradnja razdjelnika i termostatskih ventila ne zahtjeva nikakve gradjevinske radove i kosta cca 500 kn po radijatoru. Ustede ovise o ponasanju potrosaca, ali u prosjeku su cca 30%. Grad Rijeka je subvencionirao ugradnju razdjelnika zadnje dvije godine, ljudi su prezadovoljni.
Dakle treba se informirati, a ne slusati lupetanja anonimnih ‘strucnjaka’. Nije da branim Cacica (god knows da je nepodnosljivo bahat) ali sve sto je rekao u ovom slucaju stoji.

a kako se zove to da ja plaćam 10-12 kn po m2 grijanog stana u sezoni?kako se zove to da drugi plaćaju HEP toplinarstvu 4-5 kn po m2?i onda svi porezni obveznici saniraju gubitke HEP-a!!
jel i za to kriv Čačić?

Čačić priča gluposti i zbog toga je OPASAN!!! Jer mu je isto tako opasan tip dao u ruke volan od vozila u kojem smo svi skupa. On je neoliberalni predator, a neoliberalni sistem može opstati samo ako mu je dozvoljena neograničena pljačka naroda. Sve ostalo je demagogija pa su takve i njegove izjave. Kako penzioneri i jedan dobar dio stanovništva može otvorenih prozora grijati parkove, kad oni uopće ne griju ni sami sebe, već umotani u dekice mole boga d a temperatura ne padne ispod -10 stupnjeva jer će se smrznuti kao što su se prošle godine smrzli neki u vlastitim kućama. U kom svijetu žive Čačić,a i Milinović? U otimačinom kriminalnom privatizacijom situiranom nerealnom bahatom SVIJETU OKRUTNOG NEMILOSRĐA. Ako i ugrade tim ljudima brojila, opet se oni neće grijati jer ne mogu plaćati ni minimalno, a fali im i za kruh. Ako nemaju kruha neka jedu kolače, rekao bi Čačić. Što je njemu hrvatski čovjek? Što je njemu uopće čovjek? Stavka, trošak u izračunu profitabilnosti? Zbog 1% većeg profita, umrijeti će 158 penzionera zbog smrzavanja?Njemu prihvatljivo! Može!Kako to opravdati ljudima koji još uvijek imaju čovječnosti? Pričaj na televiziji baljezgarije o grijanju parkova!

New Report

Close