OPEC mora u 2006. sniziti proizvodnju kako bi podupro cijene

Autor: Poslovni.hr , 20. prosinac 2005. u 16:45

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) mora početkom sljedeće godine smanjiti dnevnu proizvodnju za oko 1,3 milijuna barela kako bi zaustavila klizanje cijena nafte, upozorio je u mjesečnom izvješću Centar za globalne energetske studije (CGES).
Očekuje se da će nakon zime OPEC biti izložen pritisku kako bi smanjio proizvodnju radi podupiranja cijena, istaknula je utjecajna istraživačka grupa u svom izvješću.
“Ako globalni rast potražnje za naftom ne zabilježi snažan oporavak ili 2006. ne bude ponovno katastrofalna za zemlje-proizvođače izvan okvira OPEC-a, CGES očekuje da će OPEC morati smanjiti proizvodnju za oko 1,3 milijuna barela dnevno kako bi zadržao cijenu svoje referentne košarice iznad razine od 45 dolara po barelu”, navodi se u izvješću.
OPEC-ova dnevna proizvodna kvota trenutno iznosi 28,0 milijuna barela a prošlog je tjedna naftni kartel odlučio da neće obnoviti svoju ponudu za rezervnih 2,0 milijuna barela dnevno, namijenjenih hitnim slučajevima. Zato će stvarna dnevna proizvodnja ostati na razini od oko 30 milijuna barela kada se uključi i proizvodnja u Iraku.
S obzirom na trenutnu situaciju javnost će “pomno pratiti” sljedeći sastanak OPEC-a, zakazan 31. siječnja u Beču, kao i onaj zakazan 8. ožujka, konstatira CGES.
U izvješću se prognozira i da će se rast potražnje za naftom u svijetu ove godine smanjiti na 1,4 posto u odnosu na 3,8 posto zabilježenih 2004. U 2006. rast potražnje trebao se stabilizirati na 1,5 posto, predviđa CGES.

(Hina)

Komentirajte prvi

New Report

Close