Može li Grčka uštedjeti 11,5 mlrd. eura, koliko traže stručnjaci ‘trojke’?

Autor: Poslovni.hr , 30. srpanj 2012. u 08:50

Politički vođe u Grčkoj dogovorili su većinu mjera štednje koje traže vjerovnici i sada se fokusiraju na smanjivanje mirovina i plaća kako bi se pronašlo još 11,5 milijarda koje treba uštediti, kazao je u nedjelju izvor blizak razgovorima.

Grčka mora pronaći načine za uštedu 11,5 milijarda eura za 2013. i 2014. kako bi se zadovoljili zajmodavci koji se trenutno nalaze u Ateni kako bi ocijenili napredak zemlje u ispunjavanju uvjeta.

Stručnjaci međunarodnih institucija, Europske unije, Međunarodnog monetarnog fonda i Europske središnje banke ostat će u Grčkoj sve dok se ne izradi vjerodostojan program reforma, rekli su izvori u grčkom ministarstvu financija. Stručnjaci trojke trebaju ocijeniti napredak ostvaren u provedbi plana drakonske štednje koju traže od Atene u zamjenu za kreditnu liniju vrijednu 130 milijarda eura koja joj je odobrena u veljači kako ne bi otišla u stečaj.

“Želimo pomoći i ostat ćemo koliko bude trebalo za izradu vašeg programa”, rekao je izaslanik MMF-a Poul Thomsen na večeri s grčkim ministrom financija Janisom Sturnarasom u petak.

Thomsen je obećao Sturnarasu da će stručnjaci trojke pomoći Grčkoj da do kraja razradi nove mjere koje mora poduzeti kako bi ostvarila te uštede i da će nakon toga otići kako bi sastavili svoje izvješće. Na temelju tog izvješća Europljani trebaju odlučiti hoće li isplatiti iduću tranšu pomoći od 31,5 milijarda eura koja je zemlji potrebna da bi isplivala iz financijskih teškoća.

Grčka jako kasni s provedbom reforma nakon parlamentarnih izbora u svibnju i lipnju koje je obilježila politička nestabilnost. Čelnici triju stranaka koalicijske vlade trebaju se ponovo sastati u ponedjeljak ne bi li se dogovorili o paketu proračunske štednje vrijednom 11,5 milijarda eura u 2013. i 2014.

Planirana ušteda razgnjevila je najveći grčki sindikat u privatnom sektoru GSEE koji se u petak sastao sa stručnjacima trojke i koji strahuje da će država zahvatiti u mirovine i zdravstvenu skrb.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close