Međimurci žele uzgajati morsku ribu

Autor: Poslovni.hr , 13. travanj 2012. u 11:20

Iako zvuči poprilično nevjerojatno, čini se kako je ipak moguće. Naime, na području općine Orehovica koja obiluje slatkom vodom mogle bi se uzgajati morske ribe pa bismo tako na tržištu uskoro mogli kupovati skuše, srdele ili orade koje dolaze iz srca Međimurja, piše Večernji list.

Tvrtka Archea bioplin i partneri namjeravaju u Orehovici izgraditi bioplinska postrojenja s mogućnošću uzgoja ribe koja živi u slanoj vodi.

Zvonko Bratuša, direktor tvrtke Archea bioplin, ističe kako već postoje slična postrojenja u svijetu a u Njemačkoj se na jednoj farmi godišnje uzgoji čak 2000 tona morske ribe. On namjerava krenuti s manjom količinom proizvodnje, otprilike od 50 tona ribe godišnje.

Najavio je kako bi se izgradnjom ovog postrojenja trebalo otvoriti oko četrdesetak novih radnih mjesta te zbrinuti organski i biootpad iz kojeg bi se proizvodila toplinska energija za korisnike u blizini postrojenja, zatim ekognojivo i mogućnost uzgoja morske ribe. Objašnjava kako bi se temperatura iz bioplinskog postrojenja, koja nastaje kao nusproizvod, mogla iskoristiti kao ribogojilište.

Za izgradnju postrojenja trebalo bi oko 70.000 četvornih metara a izradit će se i studija utjecaja na okoliš i svi potrebni elaborati.

Tvrtka je poslala pismo namjere Općini a Općinsko ga je vijeće jednoglasno prihvatilo. Jedina bojazan koja se ističe oko cijelog projekta vezana je uz širenje neugodnih mirisa koji bi se mogli pojaviti iz postrojenja.

Direktor Bratoša rekao je i kako se zbog pokretanja projekta povezao sa Tehnološkim i poslovno-inovacijskim centrom za marikulturu iz Stona, a namjerava pokrenuti suradnju i s njemačkim gradom Halleom.

(pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

…moš mislit kakva bi to riba bila…prošle godine sam vidjela jedan ribnjak na kontinentu gdje je čovjek uzgajao slatkovodnu ribu…

…pa to je bila obična prljava bara…nije čudo da kontinentalci ne vole ribu…

New Report

Close