Mađarsku očekuje “trenutak istine”

Autor: Poslovni.hr , 05. lipanj 2010. u 08:30

Uspoređivanje mađarske financijske situacije s grčkom “nije pretjerivanje”, rekao je jučer glasnogovornik mađarskog premijera Viktora Orbana.

“Za Grčku je stigao trenutak istine, Mađarsku tek očekuje”, rekao je Peter Szijjarto. Oporbeni socijalisti Lajos Olah i Zsolt Zsiros kritizirali su zbog toga vladu da svojim nepromišljenim izjavama nanosi zemlji golemu gospodarsku štetu. “Postalo je jasno da je Fidesz prevario ljude i da ne mogu ispuniti svoja neodgovorna obećanja”, ocijenili su. Optužili su vladu da pokušava pronaći izgovor za to što je odustala od obećanog smanjenja poreza prebacujući krivnju na bivšu socijalističku vladu.

Fidesz ovaj vikend očekuje prvi nacrt izvješća ekonomskog “povjerenstva za utvrđivanje činjenica” formiranog nakon premoćne izborne pobjede u travnju kako bi se utvrdilo pravo stanje mađarskih financija. Vlada je obećala brz odgovor na zaključke tih stručnjaka.

Potpredsjednik Fidesza Lajos Kosa izazvao je u četvrtak nagli pad mađarske valute izjavivši pred gospodarskim forumom da je izbjegavanje bankrota države trenutačno najvažniji cilj vladine politike. Postoje tek “mali izgledi da se izbjegne situacija Grčke”, rekao je Kosa. Međunarodni analitičari pak odbacuju usporedbe s Grčkom kao činjenično neutemeljene i netočne.

Mađarske financije pozorno prati MMF i EU otkako je 2008. ta zemlja dobila paket pomoći vrijedan 25 milijardi dolara. Bivša mađarska vlada lani je smanjila proračunski deficit na 4 posto BDP-a. Nova vlada ove godine očekuje deficit od gotovo 7 posto, što je daleko više od cilja prethodne vlade od 3,8 posto.

(Hina/pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

Trenutak istine?

Još jedna godina, još jedan Bilderberg.
U potpunoj medijskoj tišini, 150 najbogatijih i najmoćnijih ljudi planeta okupljeni na konferenciji Bilderberg grupe u španjolskom gradiću Sitges, odlučuju o nama usmjeravajući sistem prema jednoj svjetskoj vladi i jednoj globalnoj valuti pod njihovom kontrolom.

New Report

Close