Izdanje državnih obveznica u vrijednosti od 3,5 milijardi kuna

Autor: Poslovni.hr , 15. prosinac 2005. u 13:15

Ministarstvo financija Republike Hrvatske izdalo je danas desetogodišnje obveznice na domaćem tržištu kapitala u iznosu od 3,5 milijardi kuna s dospijećem 15. prosinca 2015. godine, priopćile su danas banke agenti i aranžeri izdanja.
Odluku o izdanju te obveznice hrvatska je Vlada donijela na prošlotjednoj sjednici, kada je rečeno da će se to zaduženje koristiti za otplatu glavnica kredita koji na naplatu dolaze ove godine, kao i za financiranje dijela proračunskog manjka.
Kamatna stopa i prinos obveznica iznose 5,25 posto, cijena izdanja je 100 posto, dok je datum izdanja obveznica 15. prosinca 2005.
Glavnica obveznica dospijeva 15. prosinca 2015. te će se isplatiti u jednom iznosu. Kamata se isplaćuje polugodišnje.
To izdanje obveznica aranžiraju Erste & Steierm?rkische Bank, HVB Splitska banka, Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank Austria i Zagrebačka banka u svojstvu zajedničkih vodećih agenata, aranžera i pokrovitelja izdanja, dok su u sindikat banaka na primarnom tržištu uključene i Hrvatska poštanska banka i HYPO Alpe-Adria-Bank kao su-vodeći aranžeri.
Obveznice će biti uvrštene u prve kotacije Zagrebačke i Varaždinske burze kao i u depozitorij, prijeboj i namiru Središnje depozitarne agencije.
Riječ je, kako se navodi, o izdanju obveznica od iznimnog značaja za razvoj hrvatskog tržišta kapitala budući da već po drugi put ove godine Ministarstvo financija izdaje obveznicu u domaćoj valuti stavljajući naglasak na daljnji razvoj kunske krivulje prinosa.
Pored toga, napominje se da se radi o prvoj kunskoj obveznici s rokom dospijeća od 10 godina, što otvara mogućnost dugoročnog financiranja u domaćoj valuti po niskim kamatnim stopama.
Izdanje je gotovo u cijelosti plasirano na domaćem tržištu institucionalnim investitorima čija potražnja za novim obveznicama uvelike premašuje ukupan iznos izdanja, a danas se očekuje vrlo aktivan prvi dan trgovanja na sekundarnom tržištu.
Ovo izdanje je, naglašava se, ponovo pokazalo veliku likvidnost domaćeg financijskog sustava kao i spremnost Vlade da nastavi s orijentacijom ka financiranju na domaćem tržištu.

(Hina)

Komentirajte prvi

New Report

Close