Inkasator: Sistematizacija propala, tvrtka u krizi, radnicima ‘vise’ i plaće

Autor: Poslovni.hr , 11. kolovoz 2012. u 12:00

Svim radnicima za razdoblje do kraja ove godine smanjena plaća za deset posto.

Sistematizacija radnih mjesta je propala, plaće su “skresane”, radnici ogorčeni, Inkasator sliči Toplani – dramatične su informacije koje stižu iz te gradske tvrtke od djelatnika čiji su podaci poznati redakciji.

Problem ‘buljubašića’

Direktor Vlatko Ivka je još sredinom svibnja najavio na Gradskom vijeću da će nova sistematizacija radnih mjesta biti gotova u roku tri dana i da je petero radnika višak. Dani su prolazili, pa tjedni, pa mjeseci, a od sistematizacije nije bilo ništa. Početkom kolovoza je potpisan dodatak kolektivnom ugovoru: za razdoblje do kraja godine svima će se smanjiti plaće za 10 posto.

– To je dogovoreno zbog socijalne osjetljivosti, a, ako bude potrebno, Uprava i Sindikat su dogovorili da će biti nastavljeni razgovori i o drugim mjerama – objašnjava Ivka.

Izvori tvrde da se nije usudio riješiti problem “buljubašića”, kako nazivaju one koji su došli po političkoj liniji u tvrtku, a radne dane provode ne radeći ništa, te da je pokušano da se oni koji ostvaruju pravo na prijevremenu mirovinu umirove, ali da se nitko od njih nije ‘dao’. Dodaju i da je nekoliko dana uoči potpisivanja aneksa povjerenik SSSH Nikola Badovinac ručao s direktorom u jednom karlovačkom restoranu, ali i da je taj sindikalist od tvrtke na dar ranije dobio bicikl. Obojica sve to negiraju.

– Bicikl je dobio SSSH od Inkasatora za prvosvibanjsku biciklijadu i on je kod pobjednika tombole – objašnjava Badovinac.

Analiza na jesen

Poslovni trendovi su loši, kažu izvori, i vjerojatno će se godina završiti u minusu. Radnici se plaše neisplate plaća. Zanimljivo, oni su svih ovih godina u slobodno vrijeme raznosili račune temeljem studentskih ugovora.

– Sada će to djelatnici činiti u sklopu radnog vremena, što je isto doprinos uštedama – dodaje Ivka.

Gradonačelnik Damir Jelić napominje da svaki direktor samostalno donosi odluke, ali…

– Putem Nadzornog odbora postavio sam sustav kojim Inkasator godinu mora završiti pozitivno. Na jesen ćemo analizirati poslovanje. Do sada su uštede opravdale spajanje sa Stambenim fondom. No, Inkasator mora biti bolji servis građanima i pojačati služenje zajednici – kaže Jelić.

(Agencija VLM)

Komentirajte prvi

New Report

Close