Hotelijeri pozdravljaju odluku o nižoj stopi PDV-a u turizmu, ali očekivali su je ranije

Autor: Poslovni.hr , 27. siječanj 2012. u 11:55

Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske zadovoljna je odlukom Vlade RH o uvođenju smanjene stope PDV-a na turističku i ugostiteljsku djelatnost. Udruga smatra kako su potrebna dodatna jamstva da će se snižena stopa početi primjenjivati od početka iduće godine, odnosno da Vladina smjernica postane dio zakonskih izmjena već sada, a kako bi sektor mogao započeti s dugoročnim planiranjima, stoji u priopćenju Udruge.

“Činjenica je da smo očekivali uvođenje smanjene stope već od ožujka ove godine i da je u sektoru po komunikaciji termina primjene (01. siječnja 2013.) zavladalo razočaranje, međutim iako će poslovanje u 2012. godini povećanjem stope PDV-a biti dodatno otežano, promjene je ipak potrebno sagledavati dugoročno. Sektor duži niz godina apelira na smanjenje stope što je ovim potezom i učinjeno. Zato pozdravljamo odluku Vlade RH jer ona donosi dugoročnu korist hrvatskoj turističkoj i nizu pratećih industrija i prvi je značajniji korak prema stvaranju kvalitetnijeg i poticajnijeg poslovnog okruženja”, izjavio je predsjednik Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske, Kristian Šustar.

“2012. godina bit će vrlo složena za turistički sektor. Neovisno o ‘spektakularnim’ najavama koje su u posljednjih nekoliko dana preplavile medije, prerano je za slavlje jer se godina mora odraditi maksimalno koncentrirano i odgovorno kako bi ostvareni rezultat bio na razini prošle godine. Odgoda primjene snižene stope PDV-a, odnosno dodatno opterećenje koje očekuje sektor kroz povećanje nominalne stope će dodatno negativno utjecati na poslovanje, međutim već 2013. godinu možemo planirati u potpuno drugačijem kontekstu; kako operativno sa pozicije cijena tako i strateški, u konkurentnijem okruženju za rast, razvoj i investicije”, dodao je Šustar.

Smanjenje stope PDV-a u turizmu je osnovni preduvjet za ostvarenje značajno većih prihoda od turizma u budućem razdoblju te pokretanje investicijskog ciklusa što je od vitalnog interesa za razvoj cjelokupnog gospodarstva u Republici Hrvatskoj, napominju iz Udruge. Dodaju kako već duže vrijeme hotelijeri zahtijevaju snižavanje stope PDV-a na 8 posto za sve usluge u turizmu jer je to osnovni preduvjet za nove investicije koje su nužne za daljnji razvoj. Danas je hrvatski turizam suočen ne samo s globalnom krizom i borbom za opstanak, nego i sa suštinskim pitanjima kako ostvariti globalnu konkurentnost i osigurati sredstva za nove investicije kako se ne bi još više zaostalo u odnosu na zemlje iz okruženja, zaključuje se u priopćenju Udruge.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close