FT: Kosor je hrvatska Merkel i ima nepogrešiv osjećaj za moć

Autor: Poslovni.hr , 10. lipanj 2011. u 09:40

FT piše kako je Kosor i u vanjskoj politici unijela novi ton na Balkan koji su do sada obilježavali “mačo nacionalisti”

Njemačko izdanje Financial Timesa (FT) uspoređuje u današnjem broju hrvatsku premijerku Jadranku Kosor i njemačku kancelarku Angelu Merkel kao dvije političarke koje su se probile do vrha u svojim konzervativnim strankama te imaju nepogrešiv osjećaj za moć.

“Kosor ima s Merkel više zajedničkog nego što je spol: rastavljena je, probila se u konzervativnoj stranci protiv svih muških saveza i pored toga ima nepogrešiv osjećaj za moć”, piše u online izdanju Financial Times Deutschland. Od zemalja Europske unije samo u Slovačkoj i Finskoj pored Njemačke sada vladu vode žene, a nakon što u petak Hrvatska konačno dobije potvrdu o završetku pristupnih pregovora s EU-om mogla bi s premijerkom Kosor ubuduće u tom društvu biti još jedna, piše Financial Times.

List piše kako je nakon iznenadne ostavke svojega prethodnika Ive Sanadera u srpnju 2009. Kosor izabrana za premijerku i predsjednicu HDZ-a, a nakon što se Sanader pola godine kasnije želio vratiti kako ga je zaustavila i bez oklijevanja izbacila iz stranke. “Brojni stranački kolege osumnjičeni za korupciju morali su otići što je 57-godišnjoj Kosor donijelo mnogo odobravanja prvenstveno među mladim Hrvatima”, piše Financial Times.

List piše kako je Kosor i u vanjskoj politici unijela novi ton na Balkan koji su do sada obilježavali mačo nacionalisti. “Okončala je granični spor sa Slovenijom i poboljšala suradnju s Haškim sudom”, kaže Financial Times dodajući kako osim toga nastoji na obnovi političkih i gospodarskih odnosa među zemljama bivše Jugoslavije.

List navodi i kako je popularnost koju je imala na početku Kosor u međuvremenu izgubila što je snažno povezano s gospodarskom krizom, padom BDP-a i rastom nezaposlenosti i zaduživanja države. “Istodobno Kosor je pod pritiskom približavanja EU-u pokrenula program reformi koje su predviđale otpuštanja u javnom sektoru, smanjenje zaštite za zaposlenike i privatizaciju brodogradilišta koja primaju državne potpore što su sve mjere koje su naišle na žestok otpor stanovništva i sindikata”, piše FT.

Financial Times ocjenjuje kako sada već predvidljiv završetak pristupnih pregovora s EU-om za Kosor nije kruna njezine karijere nego prije početak najtežeg testa. “Premijerka se krajem godine suočava s parlamentarnim izborima koji će biti teški. S druge strane predviđen je i referendum o pristupanju EU-u koji je sve samo ne lagan jer potpora varira oko 50 posto”, kaže list. Zaključuje da će se Kosor, prebrodi li tu političku oluju, definitivno dokazati kao umjetnica političkog preživljavanja. “To bi bila još jedna zajednička osobina nje i Merkel”, piše Financial Times.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close