Cijene nafte u Londonu na najvišoj razini u šest tjedana

Autor: Poslovni.hr , 01. kolovoz 2011. u 12:55

Cijena nafte u Londonu danas je dosegnula najvišu razinu u šest tjedana, premašivši 120 dolara za barel, slijedom olakšanja da je u Washingtonu postignut dogovor kako bi se izbjegla nemogućnost podmirenja obveza.

Na londonskom su tržištu cijene sirove nafte porasle za 2,9 dolara, na 119,64 dolara za barel, nakon što su ranije nakratko dosegnule 120,4 dolara, najvišu razinu u šest tjedana. Istodobno su na američkom tržištu cijene sirove nafte porasle za 1,73 dolara, na 97,44 dolara za barel. Dogovor o podizanju limita zaduživanja američkoj vladi, koji uključuje smanjivanje proračunskog manjka za 1.000 milijardi dolara u idućih 10 godina, uz mogućnost dodatnih ušteda od 1.400 milijardi dolara, rezultirao je ‘uzletom olakšanja’ na svjetskim burzama. Cijene nafte, većine drugih sirovina i dionica ojačale su kao odgovor na postignuti dogovor, dok su sigurna utočišta za kapital u nesigurnim vremenima, zlato i jen, izgubili na vrijednosti.

Očekuje se da će taj dogovor dobiti zeleno svjetlo u američkom Senatu, dok bi u Donjem domu Kongresa mogao biti suočen s nešto žešćom opozicijom. Također, postoje bojazni da bi Sjedinjenim Državama mogao biti snižen trostruki A kreditni rejting. “Tržište je oprezno optimistično, pa bismo čak mogli vidjeti i euforični rast vrijednosti”, rekao je Jonathan Barratt, direktor Commodity Broking Servicesa, upozorivši ipak da bi olakšanje moglo biti kratkoga vijeka.

“Početna reakcija je da će djelovati kao poticaj, jer će više novca biti namijenjeno gospodarstvu. Drugo je pitanje koliko će to trajati, a postoje zabrinutosti u vezi smanjenja potrošnje u duljem roku. Riječ je o dvosjeklom maču”, naglasio je.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak pala za 1,18 dolara u odnosu na prethodni dan i iznosila je 112,18 dolara za barel.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close