Cijene na Wall Streetu pale unatoč monetarnim poticajima

Autor: Poslovni.hr , 06. srpanj 2012. u 09:20

Unatoč monetarnim poticajima najmoćnijih središnjih banaka u svijetu, u četvrtak su na Wall Streetu cijene dionica pale, jer se ulagači plaše da predstoji oštrije usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava, što bi nagrizlo zarade kompanija i banaka.

Dow Jones oslabio je 0,36 posto, na 12.896 bodova, a S&P 500 indeks 0,47 posto, na 1.367 bodova. Nasdaq indeks ostao je, pak, nepromijenjen na 2.976 bodova. Kineska središnja banka jučer je neočekivano smanjila ključnu kamatnu stopu po drugi puta u samo mjesec dana, i to za 0,31 postotni bod, na 6 posto.

Europska središnja banka snizila je, pak, ključnu kamatu za 0,25 postotnih bodova, na rekordno niskih 0,75 posto, dok je Britanska središnja banka najavila kupnju državnih obveznica za dodatnih 50 milijardi funta, kako bi ubrizgala svježi novac na financijska tržišta. Unatoč tim mjerama za poticanje kreditiranja, a time i rasta gospodarstva, cijene su dionica jučer pale.

„Postoje dobra i loša smanjenja kamata. Ova su loša, jer se ovi simultani potezi mogu protumačiti kao signal da se gospodarska situacija pogoršava, što će nagristi zarade kompanija. Ako uz smanjenje kamata ne postoji još neki okidač koji bi potaknuo optimizam, ulagači će se kloniti rizičnijih investicija“, kaže Dan Greenhaus, strateg u tvrtki BTIG.

Idućega tjedna u Kini će biti objavljeno niz makroekonomskih izvješća, među ostalim o bruto domaćem proizvodu, pa je već drugo smanjenje kamata u samo mjesec dana navelo ulagače na zaključak da će podaci biti slabiji nego što se mislilo. Ulagače je pokolebao i podatak o usporavanju rasta uslužnih aktivnosti u SAD-u na najnižu razinu u dvije i pol godine, što zajedno s prethodnim podacima o slabljenju industrijske aktivnosti potvrđuje strahovanja da europska dužnička kriza nagriza i rast najvećeg svjetskog gospodarstva.

Zbog toga ulagače nisu ohrabrili ni nešto bolji nego što se očekivalo podaci o zapošljavanju u američkom privatnom sektoru, kao i padu broja zahtjeva za pomoć nezaposlenima. Ključno je, ipak, vladino izvješće o zaposlenosti u SAD-u, koje će biti objavljeno u petak i koje obično znatno utječe na smjer tržišta.

I na europskim se burzama jučer trgovalo nesigurno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,83 posto, na 5.692 boda, dok je frankfurtski DAX pao 0,45 posto, na 6.535 bodova, a pariški CAC 1,17 posto, na 3.229 bodova.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close