Bernanke: Zastoj u otplati duga SAD-a izazvao bi veliku krizu

Autor: Poslovni.hr , 14. srpanj 2011. u 09:00

Bernanke je naglasio da je američko gospodarstvo na raskrižju, te da je središnja banka spremna za daljnje ublažavanje monetarne politike ako gospodarstvo bude slabo

Predsjednik američke središnje banke – Federalnih rezervi, Ben Bernanke, izjavio je jučer da će SAD nastaviti s plaćanjem kamata na vladin dug i ako Kongres ne uspije postići sporazum o podizanju zakonskog limita državnog zaduženja do 2. kolovoza.

Bernankeov komentar prva je javna naznaka načina na koji Obamina administracija planira prioritizirati svoje financijske obveze nakon 2. kolovoza, kada će prema najavama, ministarstvo financija ostati bez dovoljno sredstava da podmiruje oko 40 posto svojih obveza, što može uključiti isplate socijalne pomoći i vojnih plaća, navodi poslovni portal CNNMoney. “Pretpostavka je da će sve dok je to moguće, ministarstvo financija nastojati otplaćivati glavnicu i kamate na vladin dug, jer bi neuspjeh da se to učini sigurno izazvao ogroman poremećaj financijskog sustava i imao veliki učinak na globalno gospodarstvo”, rekao je Bernanke.

U svom polugodišnjem svjedočenju pred Kongresom o ekonomskoj i monetarnoj politici, čelnik Feda je kazao kako bi zastoj u otplati duga SAD-a izazvao “veliku krizu” budući da se obveznice američkog ministarstva financija smatraju najsigurnijim i najlikvidnijim na svijetu. “To su temelji za veći dio našeg financijskog sustava i saznanje da će one odjednom postati nepouzdane i nelikvidne izazvalo bi šokove u cijelom globalnom financijskom sustavu”, upozorio je Bernanke.

Neuspjeh da Obamina demokratska administracija i republikanci, koji imaju većinu u Predstavničkom domu Kongresa, postignu sporazum o povećanju zakonskog limita državnog duga do 2. kolovoza, može prestrašiti ulagače diljem svijeta, izazivajući rast američkih kamata i pad vrijednosti dionica, što bi SAD moglo gurnuti u još jednu recesiju, upozorili su dužnosnici ministarstva financija i ekonomisti, navodi Reuters.

Bernanke je u svjedočenju pred Odborom za financije Predstavničkog doma Kongresa također naglasio da je američko gospodarstvo na raskrižju, te da je središnja banka spremna za daljnje ublažavanje monetarne politike ako gospodarstvo bude slabo a inflacija niska, naznačivši da političari aktivno razmatraju daljnje poticajne mjere. “Ostaje mogućnost da se sadašnje gospodarske slabosti mogu pokazati upornijima od očekivanja i da se ponovo vrate deflatorni rizici, što podrazumijeva potrebu za dodatnim politikama potpore”, rekao je Bernanke.

Bernanke je istaknuo da Fedova prognoza rasta iz lipnja, koja je već značajno revidirana na niže od travnja, nije uključila posljednje podatke, osobito prošlotjedno porazno izvješće o zapošljavanju. Oni su pokazali da se rast zapošljavanja u biti zaustavio u svibnju i lipnju, dok je stopa nezaposlenosti porasla na 9,2 posto.

“Federalne rezerve ostaju spremne reagirati ako gospodarska kretanja pokažu da bi prilagodba monetarne politike bila prikladna”, rekao je Bernanke. Čelnik Feda također je ocijenio da iza sadašnjeg usporavanja stoje privremeni faktori, te da će se oporavak američkog gospodarstva ubrzati idućih mjeseci.

“Očigledna stabilizacija cijena nafte i drugih sirovina trebala bi olakšati pritisak na kućne proračune”, kazao je Bernanke dodajući da bi gospodarstvo trebalo dobiti zamah ovoga ljeta s povećanjem proizvodnje automobila, koja je trpjela poremećaje nakon potresa i tsunamija u Japanu. “Očekivano jačanje ekonomskih aktivnosti i zapošljavanja, zajedno s očekivanim ublažavanjem pritiska cijena, trebalo bi poboljšati prihode kućanstava, povjerenje i potrošnju u srednjem roku”, rekao je Bernanke, previdjevši i “smanjivenje stope nezaposlenosti – iako sporo – prema dugoročno normalnoj razini”. Dužnosnici središnje banke predviđaju da bi nezaposlenost u SAD-u do kraja ove godine trebala ostati oko 9 posto, te pasti na 7 do 7,5 posto do kraja 2013. godine.

(Hina/pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

Bernanke promjenio priču početkom lipnja je najavljivo oštriju monetarnu politiku i borbu protiv inflacije, sada su ponovo otvorene sve opcije i novo zaduživanje što je jučer dramatično srušilo vrijednost dolara.

New Report

Close