‘Bernanke nema podršku FED-a, mogla bi uslijediti konsolidacija cijena dionica’

Autor: Poslovni.hr , 28. kolovoz 2012. u 08:45

U ponedjeljak su na Wall Streetu Dow Jones i S&P 500 indeks blago pali jer su ulagači suzdržani zbog nedostatka novih poticajnih vijesti, dok je Nasdaq indeks ojačao, zahvaljujući novoj rekordnoj cijeni dionice Applea.

Dow Jones oslabio je 0,25 posto, na 13.124 boda, a S&P 500 indeks 0,05 posto, na 1.410 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,11 posto, na 3.073 boda.

Rast Nasdaqa zahvaljuje se usponu cijene dionice Applea za 1,9 posto, na novu rekordnu razinu od 680 dolara, nakon što je taj tehnološki div dobio sudski spor o zaštiti patenata protiv Samsunga, zbog čega ta južnokorejska kompanija mora platiti Appleu više od milijardu dolara odštete. Osim toga, jučer nije bilo drugih vijesti koje bi mogle osjetnije pokrenuti tržište, pa su ulagači bili suzdržani. Na to ukazuje i vrlo mršav obujam trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika su zamijenile samo 4,4 milijarde dionica, znatno manje od prosječnog dnevnog obujma od 6,6 milijardi.

Posljedica je to opreza uoči sastanka središnjih bankara u Jackson Holeu u Wyomingu krajem tjedna. Ulagači se nadaju da će predsjednik Feda Ben Bernanke najaviti novi, treći krug kvantitativnog popuštanja monetarne politike i tako potaknuti rast američkog gospodarstva. To bi pozitivno utjecalo na tržišta kapitala, pa cijene dionica već tjednima rastu.

„Snažan uspon cijena posljednjih tjedana temelji se na uvjerenju da će Fed nešto poduzeti, da će Bernanke najaviti daljnje labavljenje monetarne politike. No, mislim da nema političku podršku unutar Feda da to učini, stoga bi mogla uslijediti konsolidacija cijena dionica“, kaže Subodh Kumar, strateg u tvrtki Subodh Kumar & Associates.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Frankfurtski DAX ojačao je 1,10 posto, na 7.047 bodova, a pariški CAC 0,86 posto, na 3.462 boda. Na Londonskoj se burzi zbog blagdana nije radilo.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close