Banelli: Izmjene pravilnika o licencama u BiH odgovaraju hrvatskim prijevoznicima

Autor: Poslovni.hr , 11. listopad 2010. u 15:45

Predsjednik Uprave Gospodarsko interesnog udruženja Hrvatski cestovni prijevoznici Marijan Banelli ocijenio je u razgovoru za Hinu da izmjene Pravilnika o primjenama licenci za vozače u teretnom cestovnom prijevozu u Bosni i Hercegovini odgovaraju hrvatskim prijevoznicima, bez obzira na privremene štete zbog prosvjeda i blokada bh. prijevoznika.

Autoprijevoznici u BiH, odnosno Republici Srpskoj, prosvjeduju zbog izmjena Pravilnika o primjenama licenci za vozače u teretnom cestovnom prijevozu. Pravilnik je donesen 2005. godine i primjenjivao se na razini entiteta (Federacije BiH i Republike Srpske), ali Ministarstvo komunikacija i transporta BiH ove godine je odredilo da se licence izdaju na državnoj razini.

Prijevoznici traže da se licence vrate u nadležnost entiteta, a taj zahtjev pokušavaju ostvariti pored ostalog i blokadom prometnica, graničnih prijelaza i carinarnica. Na pitanje trpe li zbog toga hrvatski prijevoznici znatnije štete, Banelli kaže da je dugoročno hrvatskim prijevoznicima u interesu uvođenje reda u izdavanje licenci prijevoznicima u BiH i da je taj interes jači od privremenih šteta zbog prosvjeda.

Banelli smatra da je bit prosvjeda u tome da dio prijevoznika iz BiH ne može ispuniti zahtjeve za izdavanje licenci jer za to jednostavno nemaju nikakve tehničke i druge uvjete. Upravo ti prijevoznici, dodaje, često su bili nelojalna konkurencija nudeći nerealno niske cijene svojih usluga. “Kad budu morali ispuniti sve zahtjeve za izdavanje licenci, a to dosta košta, neće moći rušiti cijene. Stoga podržavam uvođenje reda u izdavanje licenci u BiH”, kazao je Banelli.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close