Vrijednost prometa na crnogorskim tržištima kapitala veća čak 195 milijuna eura

Autor: Josip Jagić , 03. siječanj 2006. u 06:00

Crnogorsko tržište kapitala u ovoj je godini doživjelo rast koji će se pamtiti dugo godina. Gotovo svakodnevni rast burzovnog prometa dostigao je na godišnjem nivou ukupno 195 milijuna eura, a niz dionica zabilježio je velik rast uz povećanje broja domaćih i stranih investitora. Obje crnogorske burze, Neks Montenegro burza i Montenegroburza, doživjele su velik porast prometa. Tako je Neks Montenegro burza ostvarila promet od oko 115 milijuna eura, što je gotovo 6 puta više u odnosu na prethodnu godinu, pa se burzovni indeks Neks učetverostručio. Na Montenegroburzi ostvaren je najveći porast prometa od osnivanja burze s oko 80 milijuna eura prometa uz više od 50 tisuća transakcija. Tržište je u prosjeku poraslo oko 4 puta, što potvrđuje i kretanje indeksa MOSTE koji se od početka 2005. godine učetverostručio sa 115,18 bodova, na 466,62 boda. Na službenom tržištu burze ostvareno je oko 51 posto ukupnog prometa u 2005. godini u vrijednosti 39,73 milijuna eura. Od tog je 51 posto ostvareno na A-listi kotacije. Promet na tržištu obveznica iznosio je oko 8,7 milijuna eura, a prodano ih je više od 12,5 milijuna. Dionicama iz državnog portfelja ostvarenim je promet od oko 1,5 milijuna eura. Promet od oko 10 mil. eura ostvaren je dionicama investicijskih fondova. Na slobodnom je burzovnom tržištu sklopljeno 11,5 tisuća transakcija uz promet veći od 26 miliijuna eura, a ukupno je 59 milijuna dionica promijenilo vlasnike.
Posljednji radni dan na crnogorskom tržištu kapitala obilježile su dvije transakcije vrijedne više od 4 milijuna eura. Na Montenegroburzi je za 2,3 milijuna eura podgorička kompanija Alfa Invest kupila oko 95 posto HTP Fjorda. Alfa Invest je u vlasništvu Veska Barovića, koji je i jedan ood najvećih dioničara Euroinvesta koji je prodao dionice Fjorda.
Na istoj burzi je u blok transakciji prodano oko 80 posto podgoričke kompanije Progas njemačkom proizvođaču tehničkih plinova Messeru za nešto više od 2 milijuna eura, a dionice je prodala Europska banka za obnovu i razvoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close