Uhićen poznati austrijski bankar Julius Meinl zbog sumnji u pronevjere

Autor: Tamara Depolo , 02. travanj 2009. u 22:00

Kaucija za bankara iznosila je 100 milijuna eura

Julius Meinl V., vlasnik austrijske banke Meinl Bank i potomak slavne austrijske trgovačke dinastije Meinl, u srijedu uvečer uhićen je u Beču, nakon višesatnog saslušavanja u Bečkom zemaljskom sudu.

Kako je potvrdio glasnogovornik Bečkog državnog odvjetnistva, Meinl je uhićen zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo pronevjere i prijevare, te zbog opasnosti od bijega. Meinl, koji je državljanin Velike Britanije, je navodno u u četvrtak platio kauciju od “svemirskih” 100 milijuna eura kako bi bio pušten na slobodu do suđenja. Meinlov odvjetnik kazao je za novinsku agenciju APA, da je uhićenje bilo “potpuno iznenađujuće” jer su tijekom saslušanja u srijedu “otklonjeni nesporazumi”. Istraga protiv Meinla traje već više od godinu i pol, a u veljači je kulminirala pretresom prostorija banke i kuće Juliusa Meinla. On se krajem 2007. godine povukao sa funkcije direktora Meinl Banka, te je postao predsjednik Nadzornog odbora. U središtu istrage je trgovanje dionicama tvrtke Meinl European Land, tvrtke koja je ulagala u trgovačke nekretnine u istočnoj Europi i koja je kotirala na Bečkoj burzi. Meinlu se predbacuje, da je njegova banka novac, koji je dobiven od dokapitalizacije malih dioničara tvrtke Meinl European Land, koristila za kupnju dionica te iste tvrtke, odnosno da je novcem malih dioničara umjetno održavao cijenu dionice na “životu”. Sumnjive kupnje dionica odvijale su se tijekom 2007. godine, kada je američki sektor nekretnina već počeo pokazivati slabosti, no intervencije nisu mogle zaustaviti srozavanje cijene Meinl Europan Landa. Mali dioničari i institucionalni ulagači izgubili su na stotine milijuna eura, s time da još uvijek nisu jasni svi detalji sumnjivih transakcija – iste su se odvijale preko offshore fondova.

Izdvojeno

Vrhunac turbulencija
Meinlovo uhićenje ocijenjeno je u Austriji kao svojevrsni vrhunac turbulencija u “ekskluzivnom” bankarskom sektoru u toj zemlji. Meinl Bank se bavi uglavnom investicijskim i privatnim bankarstvom. Banka još ne slovi kao financijski uzdrmana, no njen imidž i ime Meinl pretrpjeli su veliku štetu. Kome banka stvarno pripada, nije transparentno jer je u vlasništvu offshore tvrtki. Obitelj Meinl vlasnica je robne marke Meinl koja proizvodi poznatu kavu, čajeve te marmelade.

Komentirajte prvi

New Report

Close