Ubrzan pad češke krune, zlota, funte i dolara

Autor: Milan Lazarević , 22. prosinac 2008. u 22:00

Američki dolar približava se najvećem mjesečnom padu u proteklih 23 godine, dok je britanska funta na rekordno niskim razinama

Tržišta valutama postala su novi izvor zabrinutosti za investitore zbog sve većeg pada dolara i britanske funte, dok se istodobno loše stanje tržišta kapitala popravlja s obzirom na 20-postotni rast od kraja prošloga mjeseca. Tako je funta prema hrvatskoj valuti pala na 8,5 kuna za britansku novčanu jedincu, dok se američki dolar kreće na razini od 5,1 kune za dolar. Vrijednost dolara pala je 6 posto samo u prosincu, čime se opasno približava najvećem mjesečnom padu od 1985. Domino-efekt pada zahvatio je i funtu koja je pala na povijesni minimum prema euru. Ni ostale valute nisu se oduprijele trendu pada. Poljski zlot je prešao preko psihološke granice od četiri zlota za jedan euro i time oslabio za oko dva posto i došao na razinu od 4,058 zlota za euro, što je najniža razina od sredine 2006.

Jačanje prema euru
Prije gotovo dvije i pol godine počeo je postupno i kontinuirano jačati prema euru, a ove godine probio je granicu od 3,5 i postigao povijesni maksimum prema euru od 3,3 krune. Tako se našao u društvu s češkom i slovačkom krunom, među najbrže rastućim valutama u posljednje dvije godine. Slovačka kruna od rujna ima fiksiran tečaj zbog prelaska na euro. Otprilike od tada, usporedno s izbijanjem svjetske, ponajprije financijske, a onda i ekonomske krize, te dvije valute počele su padati mada s dosta velikim kolebanjima i oscilacijama.

Realan rast eurozone
U međuvremenu je tečaj krune išao u lipnju i srpnju čak ispod razine od 23 krune za euro što je bio povijesni maksimum prema euru (13-14 posto iznad aktualnog tečaja). Nakon što je Češka narodna banka snizila kamatnu stopu, očekuje se da tečaj bude 27 kruna za euro. Euro je 2002., kad je uveden, vrijedio 35-36 čeških kruna i oko 4,4 zlota. Takav se razvoj mogao očekivati. Spekulativni investitori, koji su polazeći od visoke dinamike rasta regije srednje Europe računali na ubrzan rast tih valuta, kupovali su češku i slovačku krunu i tako izgurali njihov rast iznad okvira realnog rasta, odnosno pristizanja eurozone. Njih je sve manje i sve manje utječu na tečaj.

činjenice

Izvoznici likuju
Slabljenje valuta pozdravili su izvoznici iz obiju zemalja, posebno Češke, čija je ekonomija izrazito okrenuta izvozu tako da ih je prevelika aprecijacija tečaja jako pogađala. A u Slovačkoj likuju smatrajući da euro uvode u pravom trenutku.

Pohvale oporbe
Čak je i bivši premijer Mikulaš Dzurinda priznao šefu sadašnje vlade Robertu Ficu da mu je najveći uspjeh uvođenje eura, a ne, kako se pretpostavljalo, najviša stopa rasta i znatan rast rejtinga.

Komentirajte prvi

New Report

Close