Pitanje za računovođu

Autor: Poslovni.hr , 22. studeni 2011. u 22:00

Prijavljivanje novca na carini

Trebam li voditi brigu o tome koji iznos nosim pri izlasku iz zemlje s obzirom na to da je to nekad bilo jako strogo ograničeno? Ako je potrebno prijaviti količinu novaca, što se može dogoditi u slučaju neprijavljivanja?

Morate prijaviti svaki prijenos gotovine u kunama, stranoj valuti i čekovima u iznosu većem od 10.000 eura (odnosno u protuvrijednosti u kunama ili nekoj drugoj valuti). Takav prijenos gotovine prijavljujete carinskim službenicima na državnoj granici i taj je propis obvezan za sve rezidente i nerezidente. Kako je taj propis određen Zakonom o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma, tijela carinske uprave dužna su u roku od tri dana obavijestiti Ured za sprečavanje pranja novca o svakom takvom prijavljenom unošenju ili iznošenju gotovine. Ako se prijenos gotovine preko granice ne prijavi carinskim službenicima, nadležno carinsko tijelo privremeno će, uz potvrdu, oduzeti gotovinu u kunama i stranu gotovinu te druge predmete kojima je izvršen prekršaj. Gotovina i strana gotovina uplatit će se na posebne račune Financijskog inspektorata Ministarstva financija te se sredstva oduzimaju do okončanja prekršajnog postupka. Nakon završetka prekršajnog postupka strana gotovina, čekovi i gotovina u kunama koji su predmet prekršaja oduzimaju se rješenjem o prekršaju u korist proračuna RH ako se utvrdi odgovornost počinitelja (mogu se oduzeti i kad nisu vlasništvo počinitelja). Ako prekršajno tijelo odluči da se strana gotovina, čekovi i gotovina u kunama ne oduzmu, sredstva se vraćaju počinitelju.

Odgovara: Katica Krišto, dipl. oec i ovlašteni računovođa

Pitanja vezana za računovodstvenu tematiku šaljite na e-mail: info@data-link.hr ili redakcija@poslovni.hr s napomenom za rubriku računovodstvo

Komentirajte prvi

New Report

Close