Od kolovoza 2011. iz fondova nestalo dvije milijarde kuna

Autor: Tin Bašić , 18. rujan 2012. u 22:00

Najveći gubitnici nisu, kako bi se očekivalo, dionički fondovi, već dva obveznička – Raiffeisen bonds i Erste bond

Imovina investicijskih fondova prošloga je mjeseca porasla 67,4 milijuna kuna, pokazuje najnovija statistika Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga koja je objavljena u utorak. Unatoč optimističnom mjesečnom rezultatu, situacija u fondovskoj industriji od početka godine ipak je pesimistična. U prvih osam mjeseci ove godine, ukupna imovina investicijskih fondova pala je 64,5 milijuna kuna. Najveći “krivac” tog negativnog rezultata je mjesec srpanj kada je u 30 dana imovina pod upravljanjem pala više od milijardu kuna. Stoga su i mali pozitivni pomaci u imovini fondova prošloga mjeseca uzrokovali pozitivan mjesečni rezultat. Međutim, ako se uspoređuje vrijednost imovine domaćih fondova u posljednjih godinu dana, dobiju se poražavajući rezultati. U posljednjih 12 mjeseci, iz fondovske industrije “nestalo” je više od dvije milijarde kuna – prošlogodišnjeg kolovoza ukupna imovina fondova iznosila je gotovo 14 milijardi kuna.

Neki su nestali sa scene
U međuvremenu su neka društva za upravljanje fondovima ugašena, a njihovi fondovi preraspodjeljeni drugim društvima, dok su neki fondovi nestali sa scene, poput MP Investa, no imovina ugašenih fondova pretočena je u druge. Najveći gubitnici u posljednjih godinu dana nisu dionički fondovi, kako bi se očekivalo s obzirom na velike potrese na tržištima kapitala, nego dva obveznička fonda – Raiffeisen bonds i Erste Bond. Iz Ersteovog fonda od prošlog kolovoza “nestalo” je 486 milijuna kuna i na kraju prošloga mjeseca imovina je iznosila samo 79,5 milijuna kuna naspram lanjskih 565 milijuna. Imovina RBA-ovog fonda pala je sa 362,8 milijuna za čak 212 milijuna i posljednjeg dana kolovoza iznosila 150,6 milijuna kuna. Pad vrijednosti imovine pod upravljanjem veći od 100 milijuna kuna imalo je još pet fondova, a zanimljivo je to što među njima ima i onih konzervativnije ulagačke politike. ZB Global, mješoviti fond ZB Investa, u posljednjih je godinu dana izgubio 150 milijuna kuna (imovina u kolovozu iznosila je 474 mil.), a ZB aktiv (dionički) izgubio je 117 milijuna. Imovina RBA Cash fonda smanjila se za 112 milijuna kuna na 851 milijun, dok je PBZ Equity pao za 109 milijuna, a PBZ Novčani za 101 milijun.

Novčani najatraktivniji
S druge strane, u posljednjih su godinu dana investitori više ulagali u novčane fondove. Najviše u industriji rasla je imovina Ersteovog novčanog fonda Euro Money. U posljednjih 12 mjeseci imovina fonda porasla je gotovo 175 milijuna kuna i krajem kolovoza iznosila je 400,9 milijuna.

‘Mladima’ dobro ide
Odličan rezultat zabilježio je Raiffeisenov fond euroCash koji je na početku rujna prošle godine dobio dozvolu za rad. Od tada je uspio prikupiti 139,4 milijuna kuna. Još su samo dva investicijska fonda imala godišnji rast imovine viši od sto milijuna kuna. Jedan od njih je OTP-ov novčani fond čija imovina je porasla 126,7 milijuna kuna i na kraju prošloga mjeseca iznosila je 334,9 milijuna kuna. Posljednji fond s visokim rastom bio je Auctor Cash fond koji je u samo četiri mjeseca (osnovan je u travnju) prikupio 104 milijuna kuna.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Bijeg iz Raiffeisen fonda samo pokazuje da su ulagači bitno iskusniji i pametniji nego prije. Ne samo da su Rajfići probili zakonska ograničenja sa Nexeom nego je pitanje da li ta obveznica vrijedi više od nule.
http://www.hrportfolio.hr/dokumenti/investicijska_struktura/2012_06_ID_RBA_BONDS.pdf

http://www.vecernji.hr/biznis/nexe-grupa-smanjila-kapital-sa-283-61-milijun-kuna-clanak-449471

I nama je s naših portfelja – nestala -IZVJESNA KOLIČINA ! Sve znaju i razumiju, ali nikako da se
prime investure i novih aktivnosti u smjeru burze………a to su trebali najprvo napraviti, kako bi oslobodili
zarobljen i obezvijeđen novac sadržan u nerealnim vrijednostima udjela trenutno……….kako to rade
sve napredne i normalne države koje su nam uzor, npr. Njemačka.

Ajmo sad podatak koliko je isparilo milijardi kuna iz mirovinskih fondova ulažući u “bisere” fondovske industrije. To bi vas novinare trebalo interesirati jer se radi i o vašim mirovinama.

New Report

Close