Novo upozorenje svjetskim liderima

Autor: Tin Bašić , 20. listopad 2010. u 22:00

Dva dana prije sastanka ministara financija 20 najrazvijenijih zemalja svijeta stiglo oštro upozorenje što će se dogoditi ako se nastavi s ovim tečajnim politikama

Svjetski financijski lideri moraju postići “veliki kompromis” u koordinaciji ekonomskih politika kako bi izbjegli protekcionizam. Najnovije je to upozorenje koje je ovoga puta došlo iz ustiju čelnog čovjeka britanske središnje banke Mervyna Kinga.

Ova izjava izrečena je dva dana prije sastanka ministara financija 20 najrazvijenijih zemalja svijeta koji će se ovoga vikenda održati u Južnoj Koreji. King upozorava da su ekonomske politike najrazvijenijih zemalja u izravnom sukobu jedna s drugom te da je potrebna kolektivna akcija kako bi došlo do ravnoteže u svjetskom gospodarstvu. Prema njegovom mišljenju, ako se ne postigne zajednički dogovor, riskira se nametanje trgovinskih prepreka i slabiji globalni gospodarski oporavak. “U ovom su trenutku potrebni veliki kompromisi među najvećim svjetskim igračima. Taj dogovor mora prepoznati koristi kompromisa k pravom putu ekonomskog usklađivanja kako bi se izbjegle štetne posljedice protekcionizma”, izjavio je čelnik Bank of England. U ovom trenutku određena tržišta u razvoju koja imaju plivajući tečaj, a King ih zove ‘nedužnim žrtvama’, provode svojevrstan protuudar. Brazil je ovoga tjedna drugi puta u mjesec dana povisio poreze na strana ulaganja u vrijednosne papire sa fiksnim prinosom kako bi kontrolirao tečaj reala. Postoje naznake da će i Indija vjerojatno intervenirati na tržištima ako njihova nacionalna valuta rupija dodatno aprecira prema dolaru.

Svatko za sebe

Kina prva na udaru
Prvi čovjek Bank of England Mervyn King, naglasio je i strah ulagača od ‘pucanja’ svjetske politike jer države gledaju isključivo vlastite interese. Jeftinijom valutom potiče se rast nacionalnih gospodarstava, čime se trgovinske rivale tjera da protumjerama održe konkurentnost. Kina se već dulje suočava s optužbama da juan drži podcjenjenim kako bi povećala izvoz.

Komentirajte prvi

New Report

Close