Je li štednja u eurima sigurna? Euro najslabiji u 9 godina

Autor: Poslovni.hr , 09. siječanj 2015. u 12:06
Foto: Marko Lukunić / Pixsell

Euro ne prestaje slabiti u odnosu na američki dolar.

Euro ne prestaje slabiti u odnosu na američki dolar. Kako piše u priopćenju IMC agencije, na globalnom deviznom tržištu (Forexu), euro je u odnosu na američki dolar od početka godine oslabio dodatnih 3%, te nastavio veliki trend slabljenja iz prethodne godine. 

U trenutku pisanja analize tečaj EUR/USD na platformama Admiral Marketsa iznosi 1.1800, što je čak 15,6% ispod razine od sredine prošle godine kada je u jednom trenutku tečaj iznosio 1.3990.

Slabljenje eura očekivano
Pad eura ne treba iznenaditi. Analitičari Admiral Marketsa ga najavljuju više od godinu dana te i dalje smatraju da će euro dugoročno i dalje slabiti u odnosu na američki dolar. Pojednostavljeno rečeno, gospodarska situacija u SAD-u je mnogo bolja nego u Europi pa je sasvim logično da je potražnja za dolarom mnogo veća nego za eurom. 
Na bolju situaciju u SAD-u ukazuju gotovo svi ekonomski pokazatelji. Stopa nezaposlenosti u SAD-u je 5,8% dok je u eurozoni čak 11,5% a u pojedinim zemljama i mnogo viša. Američki BDP raste po sve bržim stopama, u posljednjem izvješću (za treći kvartal 2014.) rastao je čak 5%, dok je BDP eurozone porastao samo 0,2%. 
Stopa inflacije u SAD-u iznosi približno 1% ali očekuje se da će tijekom godine početi postepeno rasti na temelju čega će američka centralna banka početi podizati kamatne stope te radi većeg prinosa povećati potražnju za američkom valutom. S druge strane, stopa inflacije u eurozoni je negativna (-0,2%) radi čega Europska centralna banka priprema više programa ubrizgavanja novca u financijski sustav što dovodi do prevelike ponude eura i daljnjeg smanjivanja vrijednosti.

Štednja u eurima sigurna ali neisplativa
Budući da je hrvatska kuna vezana za euro, štediše iz Hrvatske koji štednju drže u eurima neće osjetiti slabljenje eura u odnosu na ostale valute. Štednja u eurima neće biti nesigurna zato što euro slabi, ali će i dalje postajati sve manje isplativa jer su kamatne stope na euru iznimno niske i mogle bi i dalje padati budući da Europska centralna banka referentne kamatne stope drži ispod nule, što se od nastanka eura nikada nije dogodilo. Monetarna politika ECB-a će barem još godinu do dvije biti iznimno labava, pa je gotovo sigurno da kamatne stope na euro neće rasti.

Na kretanju tečaja moguće profitirati
Budući da su kamatne stope na štednju sve niže, sve više štediša traži alternativni oblik ulaganja novca. Dionice na domaćoj burzi nisu atraktivne budući da gospodarska situacija u našoj zemlji nije dobra pa ni cijene dionica ne rastu. Ulaganje koje u proteklih godinu dana bilo atraktivno i profitabilno je kupnja američkog dolara. Investirati u strane valute moguće je klasičnom zamjenom u banci ili mjenjačnici no to je radi prevelikih naknada neisplativo. Sve popularniji način za ulaganje u strane valute je ulaganje na FX tržištu preko brokerskih kuća kao što je Admiral Markets. Na FX tržištu strane valute moguće je kupiti uz iznimno povoljne uvjete po tečajevima koje kotiraju najveće banke na svijetu. Osim toga, moguće je koristiti i financijsku polugu koja omogućuje ostvarivanje mnogo većeg profita pri pomaku vrijednosti valuta. Uz financijsku polugu od npr. 1:5 na jačanju dolara od 15% u proteklih osam mjeseci moglo se ostvariti profit od čak 75%. Korištenje poluge naravno nosi i dodatan rizik kojeg također treba imati na umu pri investiranju.

Očekivanje analitičara
Analitičari Admiral Marketsa smatraju da će se povećana volatilnost na tržištu nastaviti te su pomaci tečaja glavnih valuta od nekoliko posto u nekoliko dana ili tjedana i dalje mogući što će omogućiti nove prilike za ostvarivanje profita. Također smatraju da će dugoročno američki dolar i dalje jačati u odnosu na euro, no nakon naglog jačanja zadnjih mjeseci moguća je privremena korekcija od nekoliko posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close