EU sprečava ‘mađarski sindrom’

Autor: Tin Bašić , 13. prosinac 2010. u 22:00

Kako bi zaustavila potencijalni val nacionaliziranja privatne mirovinske štednje, Europska unija predlaže blaže uvjete izračuna deficita

Potez mađarske vlade u kojem se ‘nacionalizira’ privatna mirovinska štednja, digao je na noge Europsku uniju. U posljednjih nekoliko tjedana pljuštale su kritike europskih birokrata koji su isticali kako je potez mađarske vlade promašen.

No, iako u tom razdoblju EU nije dala niti jedan konstruktivni prijedlog, najavom da bi i Poljska mogla mađarskim stopama, iznio je prvi korak. EU bi, tako, u želji da spriječi sve više mađarskih “sljedbenika”, mogla pristati na smanjenje pravila načina izračuna deficita onim državama koje potiču privatnu mirovinsku štednju. Naime, Poljska i EU postigli su dogovor kako će financijski teret prebacivanja dijela uplata privatnim fondovima “uzeti u obzir” kada Unija procijeni razinu poljskog proračunskog deficita i ukupnog duga, poručio je za Bloomberg poljski zamjenik ministra financija Ludwik Kotecki. Razlog zašto su Poljaci odlučili prebaciti privatnu mirovinsku štednju u državne ruke leži upravo u velikim kaznama koje propisuje EU kada neka država ne poštuje pravila. Od 1999. godine, poljskim OMF-ovima uplaćeno je 69,3 milijardi dolara, što je trećina poljskog duga. Kada bi Poljska ‘nacionalizirala’ mirovinsku štednju, državni dug pao bi na 40 posto BDP-a, dok sada iznosi 55,4 posto, što je protivno pravilima EU. Mađarska se, podsjetimo, odlučila prebaciti uplate privatnim mirovinskim fondovima u državni sustav, kako bi dosegnula kriterije visine deficita koje propisuje EU, i to upravo onom trenutku kada je Europska komisija odbila mađarski zahtjev da se mirovinski troškovi izuzmu iz te računice deficita. Premijer Viktor Orban pravda ovaj potez govoreći kako je on nužan jer bi u suprotnome državni dug ‘pokopao’ mađarsko gospodarstvo.

Upozorenje

Razlog za uzbunu
“Mađarski potez razlog je za ozbiljnu uzbunu. Europska komisija vjerojatno je shvatila kako trenutna pravila, koja su bila obeshrabrujuća za mnoge zemlje koje su krenule u reformu mirovinskog sustava, sada još više obeshrabruju one zemlje koje nisu krenule u tu reformu”, kazao je Marcin Morwiec, viši ekonomist banke Pekao iz Varšave. Ipak, stručnjaci upozoravaju kako drugačiji izračun deficita još uvijek ne otklanja problem visine poljskog deficita te vanjskog duga.

Komentirajte prvi

New Report

Close