AZTN odobrila provedbu koncentracije Plave lagune i Istraturista

Autor: Poslovni.hr , 06. listopad 2014. u 10:19
Foto: Saša Miljević / Pixsell

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odobrila je namjeru provedbe koncentracije poduzetnika Plave lagune i Istraturista.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) odobrila je namjeru provedbe koncentracije poduzetnika Plave lagune i Istraturista.

Koncentracija će imati učinak na mjerodavnom tržištima smještaja i prehrane gostiju u hotelima, apartmanima i kampovima na području Istarske županije te na tržištu smještaja i prehrane gostiju u hotelima na području grada Dubrovnika i Dubrovačke rivijere. Osim toga, napominje u priopćenju AZTN, Plava laguna raspolaže i s jednim hotelom na području grada Rijeke. Zajednička obilježja spomenutih mjerodavnih tržišta su neelastičnost ponude i visoka elastičnost potražnje za smještajnim kapacitetima i to zato što je ponuda na konkretnim tržištima nekoliko puta veća od potražnje.

Također, obzirom da na strani ponude unutar osnovnih smještajnih kategorija ne postoji diferencijacija kapaciteta (obiteljski hoteli, poslovni hoteli, spa wellnes itd.), to, zajedno s neelastičnosti ponude, implicira visok stupanj zamjenjivosti tih usluga na tržištu.

Istodobno, zbog izraženog sezonskog karaktera i nesegmentirane ponude, to se tržište tijekom pretežnog dijela godine može označiti kao „tržište kupaca“ (eng. buyers market), budući da dominantni utjecaj na cijene imaju kupci, među kojima su najveće svjetske turističke agencije i turoperatori (tzv. alotmanski prodajni kanal). Pored njih, značajan je i utjecaj grupa te individualnih kupaca putem specijaliziranih internetskih stranica.

Provedbom koncentracije Plava laguna će postati vodeći tržišni takmac na području Istarske županije, s tržišnim udjelima koji će se, ovisno o mjerodavnom tržištu, kretati između 20 i 30 posto. Riviera Adria, dosadašnji lider na tržištu hotela i tržištu apartmana, zauzeo bi drugo mjesto dok bi Maistra, koja je dosad na tržištu kampova bila vodeći poduzetnik, zauzela drugo mjesto.

Iako provedbom koncentracije Plava laguna na mjerodavnim tržištima ostvaruje najznačajniji tržišni udio, s obzirom na tržišne udjele drugih takmaca i njihov konkurentski pritisak, Agencija je ocijenila da će se na mjerodavnim tržištima održati visoka kompetitivnost i uzajamno cjenovno natjecanje. Ovo osobito zbog toga što nema strukturnih prepreka za pristup mjerodavnim tržištima na kojima će provedba koncentracije imati učinke.

Agencija je, analizirajući sve relevantne činjenice te uzimajući u obzir i činjenicu da na javni poziv za dostavu mišljenja o učincima koncentracije nije bila dostavljena niti jedna primjedaba, utvrdila kako provedba koncentracije Plava laguna/Istraturist neće imati značajne negativne učinke na tržišno natjecanje te je ocijenila dopuštenom.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ovaj AZTN nema pojma niti rade svoj posao.Ako netko tko ima 30 posto tržišta nije u monopolskom položaju ne znam tko je.I to u istri koja je 1/3 hrvatskog turizma. Ta plava laguna naplaćuje 500 kn ako želiš staviti letke na njihovu recepciju ,i tako na svaku pojedinačno .Od kad su lukšići došli u plavu lagunu srozali su je na razinu sindikalnog turizma a zapošljavaju samo sezonce i to dosta stranaca za nikakvu plaću. to su ti veliki hrvatski domoljubi kojima se poklanjaju firme, i onaj nasljednik koji je veliki biznismen pa se šminka po novinama.

Otiđite u Poreč pa pitajte lokalne ljude što misle o Valamaru i Plavoj lagunu.

New Report

Close