Agencija za hranu kupuje osječku Gradsku vilu

Autor: Nefreteta Zekić , 11. siječanj 2006. u 06:00

Osječko-baranjska županija procjenjuje vrijednost objekta na 4,3 milijuna kuna

OSIJEK – Nakon nekoliko bezuspješno raspisanih natječaja za prodaju atraktivne rezidencijalne zgrade u Istarskoj 2, poznatije kao Gradska vila, Osječko-baranjska županjia odlučila je tu nekretninu ponuditi Hrvatskoj agenciji za hranu. Naime, ravnatelj HAH-a potvrdio nam je kako im je župan Krešimir Bubalo uputio pismo namjere u kojem im nudi spomenutu nekretninu s pripadajućih 915 četvornih metara zemljišta. Agencija za hranu, koja je osnovana u listopadu 2004. godine, a sjedište joj je upravo u Osijeku, vrlo se ozbiljno zainteresirala za tu ponudu, pa će tako već do kraja ovog mjeseca na sastanku sedmeročlanoga upravnog vijeća kupnja ove nekretnine biti točka broj jedan dnevnog reda.
“Agencija se treba širiti i sadašnji prostor u Kapucinskoj ulici postaje nam premalen tako da je kupnja nekretnine u Istarskoj jedna od opcija. U slučaju da upravno vijeće, na čelu kojega je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Dragan Kovačević, odluči na sljedećem sastanku kako je ta zgrada odgovarajuća za Agenciju, to ulaganje će odobriti i Vlada”, napominje Boris Antunović, ravnatelj HAH-a. Inače, u HAH-u napominju kako su od državne uprave za nekretnine tražili da im pronađu odgovarajuću nekretninu u Osijeku, no ona nije pronađena, pa je Agencija odlučila razmotriti kupnju Gradske vile, kao i neophodna ulaganja u prilično ruiniranu nekretninu.
Županija je posljednji natječaj za prodaju Gradske vile, koju inače cijene na 4,3 milijuna kuna, raspisala u ožujku prošle godine, a tada im na natječaj nije pristigla nijedna ponuda. Ocijenjeno je kako je razlog nezainteresiranosti bila previsoka cijena, kao i iznos jamčevine od 430.217 kuna, koja bi potencijalnim kupcima bila vraćena u slučaju odbijanja ponude. Inače, privremeno je u vili, u kojoj su nekada odsjedali uglednici poput Josipa Broza Tita, Franje Tuđmana, Stjepana Mesića, te Ćire Blaževića i Gorana Ivaniševića, smješten Zavod za informatiku. Ta ustanova već nekoliko godina čeka uređenje zgrade u Radićevoj ulici koja bi trebala postati njihovo sjedište.
“Županija je u proračun za 2006. godinu stavila i prodaju vile, čiji je zapravo službeni naziv Županijska, a ne Gradska vila. Već smo odavno ocijenili kako je namjena zgrade s vremenom izgubila na značenju, a Osijek sada ima dovoljno kvalitetnoga hotelskog i pansionskog smještaja u koji se mogu smjestiti posebni županijski gosti. Sada nam vila predstavlja nepotreban trošak za održavanje cijele godine pa ćemo sigurno, ako je HAH ne kupi, ponovno raspisati natječaj za njezinu prodaju. No i u slučaju da ju ne prodamo ne će biti smak svijeta”, zaključio je župan Krešimir Bubalo.

Komentirajte prvi

New Report

Close