5 načina kako uštedjeti i s malom plaćom

Autor: Poslovni.hr , 12. veljača 2016. u 11:51
Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Odlazak u shopping centar može biti poguban za vaš novčanik ako nemate kontrolu.

Kako se većina ljudi, naročito u Hrvatskoj, iz mjeseca u mjesec bore s nedostatkom novaca i malom plaćom, potrebna je "reorganizacija" financijskog planiranja i promjena životnih navika.

Ovo su prema 5 načina za uštedjeti unatoč slabijim primanjima:

1. Pokušajte povećati prihode
Svaka kuna se računa. Ukoliko, primjerice, dobijete povišicu, probajte višak novca štedjeti, a nastaviti živjeti s onim što ste dosad dobivali. Ukoliko ste u mogućnosti, probajte naći neki dodatni posao.

2. Kontrolirajte se
Odlazak u shopping centar može biti poguban za vaš novčanik ako nemate kontrolu. Ako često krenete po jedno, a usput kupite i drugo, vrijeme je da prestanete s takvom praksom.

3. Razmišljajte o budućnosti
Trošenje novaca često je stvar impulzivnog reagiranja u kojem se zaboravi da sve dođe na naplatu. Stoga prije nego još jednom "ispeglate" karticu, dva puta razmislite je li vam to potrebno.

4. Riješite se minusa i dugova
Iako je život "u minusu" danas normala, dugoročno to nije vaš novac i kad tad ćete ga morati vratiti banci. Isto vrijedi i za odgode prilikom kartičnih plaćanja.

5. Razmislite što želite s novcem
Postavite si cilj što želite postići s novcem, i financijskim planom i pametnom organizacijom krenite u njegovo ostvarivanje.

Komentirajte prvi

New Report

Close