5 brilijantnih ideja zbog kojih su postali milijarderi

Autor: Poslovni.hr , 18. lipanj 2015. u 11:17
Michael Bloomberg, Foto: Press Association/PIXSELL

Larry Page i Sergey Brin (osnivači Googlea) bili su studenti na Stanfordu kada im je došla ideja o internet tražilici.

Iako u prosjeku 9 od 10 startupova ne uspije, postoje ideje, ili bolje reći "genijalci" koji stoje iza njih kojima je uspjelo obogatiti se i "osvojiti" cijeli svijet.

Ovo su, prema pisanju Business Insidera, neki od najuspješnijih milijardera današnjice:

Google

Larry Page i Sergey Brin (osnivači Googlea) bili su studenti na Stanfordu kada im je došla ideja o internet tražilici. Google je do danas ostvario više od 66 milijardi dolara prihoda, a Page i Brin "teški" su oko 30 milijardi dolara.

Facebook

Priča o Marku Zuckerbergu dobro je poznata svima – stvorio je društvenu mrežu za povezivanje studenata unutar i između sveučilišta od čega je kasnije nastao Facebook. "Mreža svih mreža" danas vrijedi 250 milijardi dolara, a Zuckerbergovo bogatstvo procjenjuje se na 35 milijardi dolara.

Bloomberg

Michael Bloomberg počeo je svoj put 70-ih kao burzovni mešetar, te je ubrzo shvatio da su kompanije spremne platiti debelu svotu novaca za pouzdane poslovne informacije. Pokrenuo je "Bloomberg" – kompaniju koja opskrbljuje upravo takvim informacijama čija se godišnja zarada procjenjuje na osam milijardi dolara.

Amazon

Jeff Bezos krenuo je sa Wall Streeta 90-ih godina, a već tada je imao ideju o pokretanju online trgovine sa knjigama. Tako je nastao Amazon – golema online trgovina koja danas osim knjiga nudi sve "od igle do lokomotive", a cijela kompanija procijenjena je na 200 milijardi dolara.

Yahoo

Dok su bili studenti na Stanfordu, Jerry Yang and David Filo stvorili su "Jerry and David's Guide to the World Wide Web" – portal koji je bio preteča današnjeg Yahooa!, trenutno jednog od najposjećenijih portala na svijetu. Yahoo je zaradio oko 38 milijardi dolara, a njegovi osnivači oko pet milijardi.

Komentirajte prvi

New Report

Close