Uređaj prepoznaje lažne tenisice: U sekundama provjeri jesu li Adidasice i Nike-ice ‘fejk’

Autor: Poslovni.hr , 09. veljača 2020. u 13:41
Screenshot: YouTube Entrupy

Novi uređaj koristi umjetnu inteligenciju (AI) za identifikaciju lažnih parova Nike i Adidas tenisica u sekundama.

Ovako funkcionira autentifikacijska tehnologija, piše Business Insider.

Nova tehnologija olakšava prodavačima tenisica da prepoznaju lažnu robu.

Davatelj usluga provjere autentičnosti proizvoda Entrupy objavio je u srijedu svoje rješenje za provjeru (Legit Check Tech, LCT), koje se koristi umjetnom inteligencijom kako bi se utvrdilo je li patika krivotvorena ili ne.

Svrha tehnologije je opremanje trgovaca i trgovina brzim načinom za provjeru autentičnosti tenisica.

Krivotvorenje je veliki problem za prodavače tenisica. Vlasti su nedavno razbile lanac krivotoritelja koji su osmislili operaciju krivotvorenja te poslali 470 milijuna dolara vrijedne krivotvorene tenisica branda Nike.

Jedan od najvećih problema na tržištu preprodaje tenisica sada bi se mogao smanjiti.

Za korištenje novog uređaja u prosjeku je potrebno samo minutu.

„Imate osjećaj izdaje kada kupite nešto sa čime ste prevareni”, izjavio je za Business Insider suosnivač Entrupy-ja i izvršni direktor Vidyuth Srinivasan. „I mislim da je to stvarno ono što pokušavamo riješiti.”

Preprodajna tržišta i prodavaonice kao što su StockX i Urban Necessities koriste osposobljene stručnjake za ljudsku provjeru autentičnosti kako bi verificirali tenisice. Međutim, za neovisne trgovce koji ne koriste posrednička tržišta za prodaju svoje robe, prijetnja krivotvorenih tenisica ozbiljan je problem koji može biti štetan za poslovanje.

Krivotvorene tenisice prisutne su na internetskim stranicama poput eBay-a koje nemaju stručnjake za autentifikaciju te na trgovinskim sajmovima Sneaker Con, piše BI. Većinom je na prodavačima i kupcima da utvrde je li par autentičan ili ne.

Entrupy, koji već nudi rješenje za autentifikaciju luksuznih ručnih torbi, planira prodaju novih uređaja za autentifikaciju tenisice trgovcima i trgovinama na visokoj razini.

Umjesto zamjene ljudi koji to rade, cilj je opremanje stručnjaka za autentifikaciju tehnologijom kako bi se smanjile moguće pogreške u procesu verifikacije.

Prema riječima Srinivasana, naprava je osmišljena kako bi pomogla u uštedi vremena i novca velikim trgovcima, kao i očuvanju njihovog kredibiliteta u poslovanju.

„Ništa se nije provuklo kroz naš sustav i testirali smo stotine lažnih oblika različitih kvaliteta”, kazao je Srinivasan.

Entrupy nije objavio pojedinosti o cijeni svakog proizvoda, ali je zastupnik rekao da će vjerojatno koristiti model određivanja cijena koji odgovara mjesečnom obujmu transakcija svakog prodavatelja.

Iako joj nije to prvenstvena namjena, naprava će vjerojatno omogućiti samostalnim trgovcima da svoje poslovanje bez posredstva stručnjaka za autentifikaciju.

„Možda s ovim svatko može stvoriti svoje tržište”, kazao je Srinivasan.

Evo kako uređaj radi na hvatanju krivotvorenih cipela za nekoliko sekundi:

-Teško je reći je li tenisica lažna samo gledajući ju.

-Entrupijeva LCT naprava djeluje analizirajući svaku cipelu iz para kako bi se utvrdilo jesu li autentične ili neidentificirane.

-Prvo, odaberete par koji želite provjeriti i povežete vaš telefon s aplikacijom.

-Zatim odaberite brand tenisice u aplikaciji: Nike ili Adidas.

-Fotografirate oznaku tenisice

… i onda stavite svaku cipelu u uređaj, jednu po jednu, počevši od lijeve.

-Drvena kutija opremljena je s osam kamera koje istovremeno snimaju slike cipela iz više kutova.

-Ove kamere su zapravo iPodovi.

-Osam slika prve cipele stići će u aplikaciju za nekoliko sekundi.

-Zatim, ponovite isti proces za desnu cipelu.

-Umjetna inteligencija potom analizira fotografije i određuje rezultat. Ili su cipele označene kao autentične…

… ili ih nije moguće identificirati.

-Prosječno treba 60 sekundi da bi se dovršila provjera autentičnosti jednog para. Uređaj radi za razne Nike i Adidas tenisice.

Srinivasan je rekao da on i njegov tim uče svaki dan kako poboljšati tehnologiju i da je sretan i zbog grešaka ako to znači da će naučiti više.

Komentirajte prvi

New Report

Close