I Tedeschi za uvođenje robotike u škole donirao 5.000 dolara, među donatorima brojni poznati

Autor: Bernard Ivezić , 20. siječanj 2017. u 14:09
Foto: Boris Ščitar / Pixsell

Najveća donacija 10 tisuća dolara, druga 6000, a treća 5000, dok je tridesetak tvrtki i pojedinaca doniralo više od tisuću dolara.

Dok su domaći ulagači priželjkivali da će u siječnju započeti prve crowdinvesting kampanje na startup burzi ZSE-a i Funderbeama, iznenađenje, ali također u području crowdfundinga, pripremio im je jedan od najpoznatijih hrvatskih investitora Nenad Bakić.

Već dva dana za redom njegova je kampanja "BBC micro:bit — STEM revolucija u školama" grupnog investiranja na Indiegogou, kojoj je cilj uvođenje robotike u hrvatske osnovne škole po modelu projekta Croatian Makers, budi veliko zanimanje investicijske zajednice. Hrvoje Hafner, stručnjak za crowdfunding kaže da je riječ o najbrže rastućoj crowdfunding kampanji iz Hrvatske dosad. "Iako su nominalno više novca prikupile kampanje za uređaj Vitastiq 2 te za Trillenium Hrvoja Prpića ne bi me začudilo da ova kampanja bude najuspješnija u idućih 20 dana, jer ni nakon prvih 48 sati ne pokazuje znakove usporavanja", kaže Hafner.

 

Susman

Bez konkretne potpore edukaciji i razvoju poduzetništva hrvatsko gospodarstvo neće napredovati.

U manje od dva dana Bakić je uspio dva puta probiti postavljeni cilj. U prvih 24 sata, od utorka do srijede u 17 sati, 453 donatora podržalo je kampanju s 71,9 tisuća dolara, iako je Bakić inicijalno tražio 60 tisuća. Nakon toga je podigao ljestvicu na 100 tisuća dolara, a donatori su počeli donirati još brže pa je cilj dostigao do podneva u četvrtak. Sada je očekivanja podigao na 200 tisuća dolara, odnosno na iznos koji je dostatan da svaka matična osnovna škola u Hrvatskoj, a ima ih 860, dobije dovoljno BBC micro:bit paketa da svi učenici 6. i 7. razreda već od rujna mogu dobiti opremu za praktičnu STEM nastavu. Nenad Bakić kaže da je odaziv iznad njegovih očekivanja.

"Vjerovao sam da možemo skupiti 100 tisuća dolara, ali tijekom tri tjedna, ne u svega dva dana", kaže Bakić. Dodaje da je sad sve na školama koje se trebaju prijaviti žele li koristiti tu opremu. Iz ureda premijera Andreja Plenkovića poručili su da sa zanimanjem prate kampanju. No, službenih komentara zasad nemaju ni na to hoće li Vlada podržati ovu inicijativu, jer škole zbog zaustavljanja reforme obrazovanja nisu obavezne koristiti tu opremu. Nismo dobili ni komentar hoće li je osloboditi PDV-a. Đorđe Požega, suosnivač i direktor riječke softverske tvrtke TerminalWorks, koja je s 10 tisuća dolara najveći pojedinačni donator u kampanji, kaže da ga je Bakićev dosadašnji rad potaknuo na donaciju.

Poznati hrvatski poduzetnik Emil Tedeschi u petak je donirao 5.000 dolara te time iskočio na treće mjesto po iznosu donacija, no on nije jedina poznata javna osoba koja se pridružila ovoj kampanji. Kakva je trenutna situacija sa donacijama možete pogledati na ovom linku.

 

Slavečki

Kafići u Hrvatskoj su kao u Zürichu, ali su nam škole 50 godina iza svega u razvijenom svijetu.

"I privatno i poslovno želim da nam se djeca kvalitetnije obrazuju", poručuje Požega. Sa 6000 dolara, drugi najveći pojedinačni donator, Gavin Susman, investitor u zagrebački coworking HUB385 kaže da bi poticanje ovakve inicijative trebao biti cilj cijelog društva. "Bez konkretne potpore edukaciji i razvoju poduzetništva hrvatsko gospodarstvo neće napredovati", kaže Susman. Robert Slavečki, suosnivač ICERTIAS-a, koji je sa suprugom donirao 3000 dolara i treći je najveći donator kaže da mu je rad u inozemstvu pokazao koliko hrvatsko obrazovanje zaostaje.

"Naši kafići su kao u Zürichu, ali su nam škole 50 godina iza svega u razvijenom svijetu", kaže Slavečki. Donator Alan Sumina, direktor Nanobita i EY poduzetnik godine, kaže da je već donirao novac za Croatian Makerse uz izvrsne rezultate. Tehnički direktor CROTEM-a Alen Ladavac kaže da ga je oduševilo što je cilj "STEM revoluciju" dovesti svoj djeci u Hrvatskoj. I Sumina i Ladavac donirali su po 1500 dolara, a slično je učinilo još tridesetak pojedinaca i tvrtki. No, kampanju je poduprlo i niz manje poznatih građana, uključujući braću koja su se iselila u Irsku, jednu pekarnicu iz Popovače i pilates studio iz Zagreba.

Komentari (12)
Pogledajte sve

Eto sad će hrvatskla omladima pokoriti svijet robotima. Badava Japan, Kina, saD i ostali ulažu moilijarde. Kao što već generacije mladih pokoravaju svijet. Uglavnom na bauštelama, a tako će i ovo završiti

Slažem se da je to običan agitprop i samoreklama u medijima. Pa ovaj Susman koji je “vodeći donator” tuži RH u sporu oko mutne kuponske privatizacije za preko 400 milijuna kuna!

Žalosno je da bi poduzetnici nakon što ih se dere sa tako bezobrazno velikim porezima još trebali donirati raznim žicarima koji se svakodnevno javljaju.

Vise vridi fotelja i ovaj trosjed nasuprot njega nego je dao a dobio reklamu vecu nego da je platio rtl i nova tv..
Jos kad bi nas dragi i dobri Ivica dao barem 10 dolara pa da se i njegovo ime spomene kao donatora..
Ali Bakicu kako ne kuzis da doticna gospoda ne zele mlade i pametne ljude..
Jer tko bih onda radio za naseg Ivicu za 3000 kn

New Report

Close