Tehnologija koja podiže kvalitetu života građana nije rezervirana samo za najrazvijenije

Autor: Marta Duić , 08. rujan 2016. u 22:01
Fotolia

Upotreba pametnih koncepata ima najveći potencijal u prometu, opskrbi energijom i sigurnosti građana

Ovih dana, riječ ‘pametni’ počela se primjenjivati za sve povezano s procesorima, senzorima ili pak s priključcima na mrežu bilo koje vrste. Termin ‘pametni’ sve se češće primjenjuje i za gradove i postao je sinonimom za informacijske i komunikacijske infrastrukture koje omogućuju uređajima poput pametnih telefona, automobila, termostata ili vodomjera da se povezuju s pametnom infrastrukturom da bi prijavili nastanak nekog problema, izvjestili o stanju u prometu ili javili lokaciju slobodnog parkirnog mjesta, sve u svrhu poboljšanja kvalitete života i produktivnost u gradovima.

Iako mnogi misle da su pametni gradovi rezervirani samo za razvijene zemlje svijeta, pametni pristupi i koncepti rabe postojeće tehnologije kako bi poboljšali život građana diljem svijeta. Za stanovnike grada Hubli, brzo rastućeg grada u Indiji, opskrba vodom može biti nepredvidljiva. Servis Nextdrop šalje SMS poruke upozorenja stanovnicima kada je čista voda dostupna i u skladu s tim mogu planirati prikupljanje i pohranjivanje vode po potrebi.

 

5,5milijardi sati

kašnjenja tijekom putovanja 
zbog prometnih gužvi

Diljem svijeta, gradovi su spoznali važnost povezanosti transportnih sredstava. Lučki gradovi su čvorišta transportnih ruta za trgovinu i željeznice, autoceste i zračne luke su čvorišta gradova, a u današnjem informacijskom svijetu, nadogradnja i utjecaj na ICT infrastrukturu sve više postaje od vitalnog značaja za stvaranje rješenja za probleme gradova vezane uz uštede energiju, mobilnost i sigurnost, a sve to s ciljem poboljšanja ukupne kvalitete života.

Transportni sustavi

Automobili snažno utječu na gradove. Ceste i automobili promijenili su planiranje prioriteta u urbanim sredinama i industrijskim područjima. Pojava pametnih i povezanih automobila koja nas čeka u bliskoj budućnosti dodatno će utjecati na urbano planiranje. Ipak, sposobnost da spojite automobile i pametnu infrastrukturu stvorit će nove mogućnosti koje će u konačnici promijeniti način na koji razmišljamo o dizajnu i izgledu gradova. Sigurnosni i ekološki troškovi smanjuju se uz uporabu tehnologije jer ona omogućuje učinkovitija rješenja mobilnosti.

Sljedeća faza koja je pred nama uključuje vozila koja mogu razmjenjivati ​​podatke između sebe, čime se omogućuje reakcija, izbjegavanje ili planiranje. Najnapredniji faza uključivat će vozila u infrastrukturnoj komunikaciji, gdje se podaci iz senzora na cestama i kamere povezani s prometnim uvjetima i mogućnošću parkiranja, mogu direktno ‘priopćiti’ automobilu.

 

121milijarda dolara

gubitka produktivnosti 
zbog prometnih gužvi

U budućnosti spojenih vozila i infrastrukture, automobili će moći putovati mnogo bliže jedni drugima i to sigurnije, reagirat će na vremenske prilike ili informacije o zatvorenim cestama i koristiti postojeću cestovnu infrastrukture inteligentnije. Moći će izbjeći većinu nezgoda nastalih pogreškom samog vozača te eliminirati prometne gužve koje nastaju kada su vozači u potrazi za parkirnim mjestima. Sve to imat će pozitivne učinke na troškove prijevoza, sigurnosti i utjecaj na okoliš.

Ipak, iako su te mogućnosti značajne i velike, jednako tako veliki su i izazovi. U današnje vrijeme se sve češće razmišlja o povezivanju automobila i infrastrukture tijekom dugoročnih planiranja cestovnih projekata za idućih 20 godina.

Energija i komunalne usluge

Električna mreža danas omogućuje preusmjeravanje energiju na temelju potražnje. Ono što nam nedostaje su rješenja za bolje praćenje i kontrolu energetskog korištenja u domovima, uredima, tvornicama i skladištima te mogućnost da se te informacije podijele učinkovito kako bi se bolje upravljalo i štedjelo energiju.

 

32.675smrtnih slučajeva

u automobilskim nesrećama tijekom 2014. godine

U novijim zgradama, gdje postoje takva tehnološka rješenja, uključujući i korištenje senzora za upravljanje rasvjetom, energija se pametnije koristi. Progresivna komunalna poduzeća sve više nude poticaje za programere kako bi kroz tehnološka rješenja povezali svoje sustave na mrežu, tako da se potrošnja energije može pratiti i pametnije koristiti. Tehnološki divovi danas već pružaju rješenja u tim područjima. Osim toga na tržištu se već nalaze pametni uređaji poput perilica i hladnjaka. Neki od pružatelja usluga su također u potrazi za dinamičnijim načinima upravljanja energijom s kojima žele potrošačima s inteligentnim aparatima pomoći da dodatno smanje troškove. Naime, ‘pametnim aparatima’ mogu se razne aktivnosti zakazati za različita doba dana i tako omogućiti učinkovitije upravljanje domom i protokom energije, štedeći time vrijeme i novac.

Javne usluge i sigurnost

Općine i gradovi obično upravljaju uslugom opskrbe vodom. No, za razliku od električnih usluga, pametni vodomjeri polako ‘dolaze’ na tržište zbog svoje visoke cijene i radova koje iziskuju da bi se postavili u domovima. Pametni vodomjer može otkriti curenja analizom protoka tijekom vremena te automatski prijaviti problem pružatelju usluge i potrošačima. Čak i bez pametnih brojila, komunalije su povezane i informacije o naplati dolaze na aplikaciju i pomažu potrošačima da bolje razumiju i prate njihovu potrošnju. Primjerice, američki grad Austin omogućava korisnicima da povežu svoje podatke o korištenju u dropcountr.com, koja omogućuje mobilni i web pristup praćenja potrošnje voda i korisnih usporedba poput one o korištenju vode u susjednim kućama.

 

836milijardi dolara

društvenog troška za ozljede, osiguranje, medicinske troškove i štete na imovini

Osim prometa i komunalija, tu su high-tech rješenja koja omogućuju da gradovi budu sigurniji, čišći – jednom riječju bolji. Primjerice u Bostonu, Citizens Connect omogućuje stanovnicima da prijavljuju otpad, rupe na cesti i pločnicima i ostale probleme te da fotografiraju postojeći problem pomoću mobilne aplikacije. Gradski djelatnici također mogu fotografirati stanje nakon izlaska na teren kako bi građani bili potpuno sigurni da je problem otklonjen. Aplikacija Paytix pak omogućuje naplatu parkiranja povoljno putem smartphonea. Aplikacija Bumps otkriva neravne ulice dok građani voze po njima i daje izvješće gradu kako bi ta ulica postala prioritetom i bila popravljena.

Grad Denver uveo je pilot projekt za Smart LED ulične svjetiljke na području internacionalne zračne luke u Denveru. Svjetiljke će imati HD kamere koje detektiraju pješaka po pokretima i pojačavaju svjetlost koju svjetiljka baca vodeći računa o energetskoj učinkovitosti i sigurnosti građana. Te kamere šalju i podatke o prometu i parking prostorima na sustav koji se bazira na cloudu i time pruža analitiku koji će pomoći pri nastanku novih mobilnih aplikacija u budućnosti. Ovaj pilot projekt također uključuje i partnerstvo s Xcel Energy u sklopu kojeg će solarni paneli na zgradama pohraniti višak energije u solarne foto-galvanske i litionske akumulatore koji se mogu spajati na električnu mrežu.

Komentirajte prvi

New Report

Close