Razvili prvi hrvatski humanoidni robot KAI

Autor: Bernard Ivezić , 21. listopad 2019. u 22:01
KAI se može isprintati na 3D printeru, softverski ga se može podešavati prema želji jer je u obliku 'otvorenog koda'

MVT Solutions pojavio se prije dvije godine s pametnim e-biciklom koji sada testira policija Dubaija.

KAI ili punim imenom 'Knowledge And Innovation' prvi je hrvatski humanoidni robot. Ima ruke, noge, tijelo i glavu.

Međutim, KAI, kojeg je proizveo i počeo prodavati MVT Solutions, startup iz Pisarovine, mjesta nedaleko Zagreba, za razliku od drugih domaćih robota poput RONNE koja operira mozak, autonomnog skladišnog robota Gideon Brothersa ili STEMI-jevog edukativnog robota Hexapoda, prvi je domaći robot kojeg možete 'hakirati'. Izgled KAI robota, naime, može se isprintati na bilo kojem 3D printeru, softverski ga se može podešavati prema želji jer je sustav na kojem je napravljen dan na korištenje u obliku "otvorenog koda" te se na njega mogu dodavati senzori po želji.

Startup MVT Solutions, koji se nakon tri godine razvoja pripremio za serijsku proizvodnju, uz gotove verzije KAI robota, prodaje i hardverske pločice koje su sami razvili i koje su mozak robota, tzv. IoTaaP Magnolia pločice, zatim baterije i druge dodatke. K tome prodaju i pretplatu na IoT cloud koji omogućuje i druge primjene za njihov hardver. Ivan Golubić, suosnivač i tehnički direktor MVT Solutionsa skromno kaže da je robota KAI stvorila zajednica.

"Postoje razni open-source modeli i geometrije robota koji su uz pomoć zajednice, studenata i sl. pretvoreni u edukativnog robota. Robot KAI sastoji se od 4 motora, 3D printanih elemenata, senzora i IoTaaP Magnolia pločice, a korisnici ga mogu sami 3D printati ili ga naručiti", kaže Golubić te naglašava da do kraja godine planiraju prodati nekoliko stotina KAI robota.  Međutim, iza ovog malog robota nalazi se velika poslovna priča. Startup MVT Solutions prvi se put pojavio u javnosti prije dvije godine kad je na tržište izbacio prvi hrvatski pametni električni bicikl Grunner X koji testira policija Dubaija.

 

3 mjeseca

trebalo je startupu iz Pisarovine da razvije e-bicikl za policiju u Dubaiju

U međuvremenu je razvio još nekoliko proizvoda te privukao interes niza zvučnih imena industrije. MVT Solutions specijalist je za razvoj Internet of Things (IoT) sustava. Nudi usluge razvoja i prototipiranja IoT proizvoda za druge, a i sama je razvila vlastitu tzv. IoTaaP platformu. Tvrtkina IoT platforma, koja pogoni i KAI robota i Grunner X bicikl, omogućuje 12 puta brži i tisuću puta jeftiniji razvoj novih IoT proizvoda, a u Industriji 4.0, pametnim gradovima, pametnom prometu i pametnim domovima takoreći svi su proizvodi na neki način povezani s IoT-jem. Ne čudi stoga što je tvrtka posljednje dvije godine došla pod radar investitorima.

Prije dvije godine ovaj je startup bio među pobjednicima Zicerovog akceleratora Startup Factoryja, lani je u sklopu EIT InnoEnergy PowerUp natjecanja izabran za najbolji IoT startup u regiji, a početkom ove godine našao se među 20 najboljih startupa po izboru zajednice poslovnih anđela u Norveškoj. "Hardverski dio naše IoT platforme omogućava brzi razvoj i Plug&Play način rada s našim cloudom, a sami cloud nam osigurava nevjerojatnu skalabilnost, što prema klijentima, što prema investitorima", pojašnjava Golubić.

Kako doznajemo, sada je na redu i prva investicija, a koja će tvrtki omogućiti da u idućih godinu dana zaposli 20 stručnjaka. "Trenutno zatvaramo ulagačku rundu koja će podići valuaciju tvrtke na nekoliko milijuna kuna, a time otvoriti prostora za nove klijente, zaposlenike, a u dužem razdoblju i nove investicije", kaže Golubić. Detaljnije o investiciji zasad nije želio govoriti. Pojašnjava da im je cilj u narednih pet do sedam godina napraviti IPO. U tome su već dobili podršku zajednice. U poslovnom razvoju podršku su im dali iskusni IT menadžeri Dražen Pehar i Vedran Blagus.

  "Znam da je to dugoročno, ali imamo čvrsto definirane ciljeve i smatram da s trenutne 23 godine imam još nevjerojatno puno vremena za nove poslovne poduhvate i projekte tako da svakako mogu reći da imamo tendenciju postati lider u IoT industriji", kaže Golubić. S KAI robotom, pojašnjava, spremni su za početak serijske proizvodnje svojih IoT uređaja. Prvi hrvatski humanoidni robot će im, osim edukacije mladih i novih IoT stručnjaka, pojašnjava Golubić, otvoriti i prostor da krenu u pilot projekte sa svojom IoT platformom.

"U narednih mjesec dana krećemo s pilot projektima baziranim na našoj IoT platformi pri čemu je prvi sustav za dostavu plinskih boca koji osigurava i do 30% štede distributerima", kaže Golubić.  Fokus pilot je na Poljskoj.  U MVT Solutionsu pojašnjavaju da je to tržište s velikim potencijalom u maloprodajni plina. Tamo je gotovo pet milijuna krajnjih korisnika koji plin upotrebljavaju iz boca. Drugi veliki projekt, navodi, vezan je za industriju 4.0 u jednoj od hrvatskih tvornica ne otkrivajući detalje.  MVT Solutions je, inače, lani ušao u prvi investicijski aranžman.

Pametni električni bicikl Grunner X, koji su sami razvili na vlastitoj IoT platformi te je po tome bio prvi bicikl s IoT sustavom na svijetu, lani su izdvojili u zaseban biznis. Tvrtka Grunner Bikes registrirana u Hrvatskoj razvila je u partnerstvu s bliskoistočnom tvrtkom Arabco Smart Technology posebnu verziju tog e-bicikla za policiju u Dubaiju. 

"U tri mjeseca razvili smo state of the art proizvod za jednu od najrazvijenijih policija u svijetu", kaže Golubić. Lani je jedan od suvlasnika tvrtke Grunner Bikes postao kineski milijarder Xuegao Song, koji je paralelno najavio da će u Hrvatskoj graditi tvornicu električnih automobila i skutera. "Kineski investitor u igru je ušao kao naš partner u planiranoj serijskoj proizvodnji", zaključuje Golubić.

Komentirajte prvi

New Report

Close