U Hrvatskoj raste broj kućanstva koji se služe mobilnim internetom

Autor: Darko Bičak , 05. prosinac 2015. u 11:38
Foto: Thinkstock

Iako 99 posto kućanstava ima mogućnost pristupa internetu, 23 posto anketiranih kućanstava nema internetski priključak.

Opremljenost hrvatskih kućanstava informacijskim i komunikacijskim tehnologijama (IKT) ove je godine porasla na 77 posto, sa 65 posto koliko je iznosila lani.

Istodobno se bilježi i rast u pristupu internetu, sa 68 na 77 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Gotovo sva hrvatska kućanstva imaju širokopojasni pristup internetu, pri čemu ih 92 posto koristi fiksni širokopojasni pristup, što je porast za tri postotna boda u odnosu na prošlu godinu. Najveći porast, s lanjskih 38 posto na ovogodišnjih 47 posto, zabilježen je kod kućanstava koji internetu pristupaju putem širokopojasnih mobilnih mreža, što iz DZS-a objašnjavaju sve većim korištenjem mobilnih uređaja poput tableta, pametnih telefona i USB modema koji se koriste 3G/4G tehnologijom.

Iako 99 posto kućanstava ima mogućnost pristupa internetu, 23 posto anketiranih kućanstava nema internetski priključak, za što kao najčešći razlog navode da za to nemaju potrebe (69 posto) ili su im previsoke cijene usluge (38 posto) i potrebne opreme (35 posto). Riječ je o prvim rezultatima istraživanja o primjeni IKT-a u kućanstvima koja je obuhvatilo šest tisuća građana.  

Komentirajte prvi

New Report

Close