Radit će za kineska superračunala

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 26. lipanj 2017. u 22:01
Tomislav Šubić, direktor tvrtke Yotta Advanced Computing

Kineska kompanija vrijedi više od dvije milijarde dolara, a Riječani će se preko njih moći probiti i na značajno kinesko tržište.

Riječka startup Yotta Advanced Computing (YAC) u Frankfurtu je potpisala memorandum o strateškoj suradnji s najvećim proizvođačem superračunala u Aziji, kineskom tvrtkom Sugon.

Direktor YAC-a Tomislav Šubić za Poslovni dnevnik je potvdio da je memorandum i izvrsna prilika za suradnju hrvatskih poduzetnika i kineskih investitora te plasman njihovih proizvoda na značajno kinesko tržište.  "Sa Sugonom surađujemo od 2016. kada smo zajedno nastupili na slovenskom tržištu, tako da se ovdje radi o nastavku ranije započetih poslovnih odnosa. U Frankfurt smo otišli na njihov poziv te sada planiramo širenje po Europi, dok ćemo putem javnih natječaja potražiti prilike za realizaciju razvojnih i istraživačkih projekata", kazao je Šubić.  

Suradnja sa Sugonom odvijat će se i, doznajemo, kao zajedničko istraživanje s ciljem unapređenja proizvoda i usluga koje pružaju, prodajom hardverskih rješenja hrvatskim i europskim poduzećima te kroz pružanje specijaliziranih usluga baziranih na ekspertizi Yotte u superračunarstvu i hardverskim rješenjima koje nudi Sugon. "Jedan od najvažnijih ciljeva naše tvrtke pomaganje je malim i srednjim tvrtkama u ostvarivanju njihova punog potencijala korištenjem naprednih tehnologija. Sa Sugonom ćemo u Hrvatskoj i drugim europskim zemljama promicati računarstvo visokih performansi (HPC) te pripadajuće proizvode i usluge", dodao je Šubić.

YAC je osnovan 2014. pri Znanstvenom tehnologijskom parku Sveučilišta u Rijeci, a sudjelovao je i na nekoliko europskih projekata od kojih valja izdvojiti SESAME Net (Supercomputing Expertise for Small And Medium Enterprises), koji financira Europska komisija, a na kojem su nastupili kao partneri.  Tržišna se vrijednost Sugona procjenjuje na više od dvije milijarde eura, kako stoji u Yottinu priopćenju, a još su 2010. na listu TOP500 najbržih superračunala svijeta uvršteni s Nebulom, tada proglašenim i trećim u svijetu s izmjerenim performansama višim od petaflopa.

Komentirajte prvi

New Report

Close