Kako napraviti neprobojnu lozinku koju je ujedno i lagano zapamtiti

Autor: Poslovni.hr , 15. rujan 2016. u 13:00
Foto: Thinkstock

Rješenje definitivno nije koristiti lozinke kao što su nizovi ‘123456’ ili riječ ‘password’.

Ukoliko ne želite koristi 'password managere' koji bi vam kreirali lozinke već želite imati koliko toliko pamtljivu a opet sigurnu lozinku, ovo je najbolje rješenje, piše MakeUseOf.

Rješenje definitivno nije koristiti lozinke kao što su nizovi '123456' ili riječ 'password'. Ako želite pojačati sigurnost a ujedno si i olakšati pamćenje zaporke prilikom kreiranja iste koristite ovu metodu: 

  • Za servis ili internetsku stranicu gdje se želi kreirati lozinka valja uzeti im i obrnuti mu redoslijed riječi. Naprimjer, riječ twitter bi tako postala rettiwt, facebook koobecaf i slično.
  • Nakon toga valja staviti znamenke svojeg rođendana između svakog slova. Ako je rođendan 1. travnja 1986. onda slijedi r1e4t1t9i8w6t.
  • Kako bi zaporka postala još teža za 'dešifriranje', upotrijebite još veliko početno slovo te na kraju lozinke stavite interpunkcijski znak poput uskličnika. 

Konačni rezultat je R1e4t1t9i8w6t!

Na taj način se ne mora točno upamtiti lozinka, već samo način na koji se može doći do nje, i naravno kao je riječ tek o primjeru. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

??? Znate li vi što pišete? Lozinke se ne pogađaju već se probijaju brute force-om. Odavno ti algoritmi imaju u sebi i velika i mala slova, specijalne znakove itd. Dakle teže će se probiti lozinka: poslovnidnevniknekritickiprepisujeclanke od vaše R1e4t1t9i8w6t! samo iz razloga jer sadrži više znakova. A i lakše ju je zapamtiti, zar ne ?

Još samo treba ugraditi čip u mozak da se takve besmislene passworde zapamti

New Report

Close