Poslovni anđeli ulažu u mladu hrvatsku tvrtku vrijednu 500.000 eura

Autor: Lucija Špiljak , 10. studeni 2018. u 09:13
Čelnik CRANE-a Davorin Štetner i osnivač Hyperiona Adriano Žeželić, čija je igra preživljavanja već dobro primljena i donosi prihode. Članovi njegova tima su i Nijemac i Indijac PD

Od lansiranja igre prodali su više od 1600 primjeraka, a prihodi im, kaže, pokrivaju plaće, programe i servere. S obzirom na to da je igra u ranom stadiju, kaže da nisu očekivali puno.

Jedanaest članova Hrvatske mreže poslovnih anđela – CRANE osiguralo je za gaming studio Hyperion iz Jastrebarskog dosad najveću investiciju po broju članova. Odlučili su investirati u startup mladoga tročlanog tima koji je prije nekoliko mjeseci samostalno izdao računalnu igru preživljavanja Journey of Life. U tom je razdoblju igrica uprihodila više od 250.000 kuna.

Osnivač startupa je 22-godišnji Adriano Žeželić, a uz njega tim čine i Nijemac Thomas Lesniowski i Indijac Siddhante Nangla, a projekt im je predstavljen na CRANE-ovoj Startup srijedi održanoj u Zagrebačkoj školi ekonomije i managamenta. Investitori su procijenili vrijednost tvrtke na 500.000 eura, a poslovnim anđelima pripast će nešto manje od 20 posto novoosnovane tvrtke sa sjedištem u Londonu.

U startup je prvi investirao predsjednik CRANE-a Davorin Štetner, zatim Hrvoje Prpić, član Upravnog odbora CRANE-a kao lead investor, odnosno glavni ulagač, te Aljoša Domijan, Zoran Miliša, Dennis Rukavina, Zvonimira Orešar, Denis Matijević i Nikola Serdar.

Žeželić je na prijedlog prijatelja kontaktirao predsjednika Davorina Štetnera na kojeg je mladi osnivač startup ostavio pozitivan dojam nakon čega je mladi jaskanski autor igre, po struci elektrotehničar, dobio priliku predstaviti projekt drugima.

 

Novi zamah razvoju

CRANE će imati 20% tvrtke koja je procijenjena na 500.000 €. Igra je na PC-u, uskoro izlazi i mobilna verzija

“Volim vidjeti kad netko bez pomoći uspije lansirati ovakvu zahtjevnu stvar stoga smatram da će sada uz pomoć novce i savjeta iskusnih poslovnih anđela Adriano uspjeti u svojim ambicioznim planovima”, kaže Štetner.

Hrvoje Prpić, lead investitor, razgovarao je prije investicije s Romanom Ribarićem iz Croteama o potencijalu igre Journey of Life i odluci CRANE-a da istraže tržište. Kako je Croteam od ranije objavljene igre preživljavanja uprihodio čak 16 milijuna eura, Prpić je zaključio da bi i igrica Journey of Life studija Hyperion mogla polučiti veliki uspjeh. Riječ je o, ističe Prpić, dugoročnoj investiciji poslovnih anđela i poticanju studija Hyperion da nastavi izdavati igre i postane još značajniji.

“Kao strastveni gamer koji oduvijek gaji ljubav prema računalima, počeo sam planirati projekt 2016., a s realizacijom sam krenuo u listopadu 2017. Ove sam godine odlučio ostvariti svoj san i osnovao Hyperion Studio te pustio igricu u prodaju početkom svibnja”, prisjeća se Žeželić.

Od lansiranja igre prodali su više od 1600 primjeraka, a prihodi im, kaže, pokrivaju plaće, programe i servere. S obzirom na to da je igra u ranom stadiju, kaže da nisu očekivali puno.

“Ali, dobili smo veliku podršku igrača iz cijelog svijeta što nam je pomoglo da održimo projekt. Svakodnevno komuniciramo s ljudima koji su se pridružili našoj grupi na Discordu i s kojima dijelimo nove stvari. Podrška iskusnih poslovnih ljudi od velikog mi je značaja i veselim se suradnji s CRANE-om jer smatram da uz određene poslovne savjete, novac i pomoć u drugim segmentima, Hyperion Studio može postati svjetsko ime u gaming industriji”, nada se mladi osnivač.

Igra je trenutačno dostupna samo za osobna računala, no iz studija su poručili kako pripremaju i verzije za mobilne uređaje, koje će se na tržištu naći u drugoj polovici iduće godine.

Komentari (2)
Pogledajte sve

In a beautiful article for The Atlantic, Nancy Andreasen, a neuroscientist who has spent decades studying creativity, writes:

”Creative people are better at recognizing relationships, making associations and connections, and seeing things in an original way—seeing things that others cannot see. … Having too many ideas can be dangerous. Part of what comes with seeing connections no one else sees is that not all of these connections actually exist”

James Webb Young, who many years earlier, wrote:

”An idea is nothing more nor less than a new combination of old elements [and] the capacity to bring old elements into new combinations depends largely on the ability to see relationships”

Steve Jobs on Creativity

Bitno da ste firmu sa 250 tisuća kuna prihoda vrednovali pola milijuna eura?! I da ste promovirali Prpića i Stetnera… i koga to uopće zanima?

Pišite o tradicionalnim biznisima i potaknite ljude na investicije u onome u čemu bi možda mogli napraviti posao. Primjerice, ima u Splitu restoran koji svake godine poveća prihode 30% i koji je premašio brojku od 20 milijuna kuna. Pišite kako je moguće postići uspjeh u tako tradicionalnom biznisu. Ili ne znam pozabavite se tržištem meda i proizvodjacima na njemu. Telekom tržištem i firmama koje se bave prodajom mobilnih uredjaja i sklapanjem ugovora za telco kompanije. Kako se na tom trzistu zaradjuje. Puno vise nego na igricama. Proizvodnjom… Nekretninama…. kako se primjerice vrednuju nekretnine u Njemačkoj, a kako u Hrvatskoj. Koji je razuman povrat i kakvi su trendovi?

Ja razumijem da treba promovirati nove projekte i mlade ljude, al Prpića i Stetnera nam je već preko glave… poštedite nas u ubuduće tih likova osim ako ne naprave nešto vrijedno pažnje.

Novinari bi trebali istraživati pojedina područja i otvarati nove i zanimljive projekte i teme, a ne baviti se prepisivačkim PR-om.

New Report

Close