Indijci na zagrebačkoj softverskoj platformi

Autor: Bernard Ivezić , 25. travanj 2016. u 22:00
Foto: Thinkstock

Posao dobili mjesec dana nakon što su na CeBIT-u predstavili platformu koja ERP-ove nadograđuje s poslovnom inteligencijom.

Lokalni proizvođač ERP (poslovno-informatičkog) softvera iz Indije, čije rješenje koristi više od 5000 tamošnjih tvrtkia, prelazi na DWEM softversku platformu koju je razvila zagrebačka informatička kompanija Alfatec Group.  Tih pet tisuća tvrtki time će dobiti mogućnost da brzo i jednostavno, na temelju podataka iz svog ERP-a, same sagrade vlastito skladište podataka i time dobiju analitičke mogućnost kakve su dosad mogle rabiti isključivo velike kompanije koje su si mogle priuštiti ući u projekte uvođenja poslovne inteligencije.

Boris Škorić, direktor sektora poslovne inteligencije Alfateca kaže da im je posao u Indiji prva izvozna referenca, a da velik interes za DWEM-om vlada i u zapadnoj Europi. "Prije mjesec dana predstavili smo DWEM platformu na CeBIT-u u Njemačkoj i dobili niz potencijalnih korisnika u zapadnoj Europi, a prvo konkretno globalno partnerstvo za DWEM upravo razvijamo u Indiji", kaže Škorić. Pojašnjava da Alfatec već ima 15 tvrtki-korisnika DWEM platforme u Hrvatskoj kroz partnerstvo s jednim od najvećih domaćih proizvođača ERP softvera POINT-om. Suradnju su započeli prije godinu dana. Korisnicima POINT-a omogućili su brzu izradu skladišta podataka i dodavanje raznolike analitike.

 

15tvrtki

korisnika DWEM platforme tvrtka Alfatec ima u Hrvatskoj

"Zahvaljujući DWEM-u korisnici POINT-a mogu analizirati svoje podatke preko Tableua, SAP BusinessObjectsa ili pak nekih drugih BI alata, a mi sada proizvođaču ERP-a iz Indije razvijamo modul preko kojeg će i njegovi korisnici moći raditi isto", kaže Škorić. Najveću korist od DWEM-a imaju manji, lokalni proizvođači ERP-a, posebno oni koji svoj softver još nisu prebacili u cloud. U Hrvatskoj, primjerice, polovicu ERP tržišta drže upravo domaći proizvođači softvera koji se užurbano prebacuju u cloud i koji zahvaljujući ovakvom rješenju ne moraju svoje snage ulagati u izgradnju dodatnih modula za poslovnu inteligenciju.

Slično je i na globalnom nivou gdje IDC procjenjuje da će do 2018. ERP tržište dosegnuti vrijednost od 50,8 milijardi dolara uz rast veći od 15 posto godišnje. Škorić pak ističe da su njihove ambicije mnogo šire. Uz hrvatski POINT i indijskog proizvođača, kojeg ne želi imenovati dok modul za povezivanje na DWEM ne bude gotov, kaže da već podržavaju niz drugih ERP sustava. Podršku za DWEM tako ima slovenski proizvođač ERP-ova Pantheon, njemački SAGE, Microsoftov Navision, Oracleova Micros OPERA, a uskoro će imati podršku i za SAP.

"DWEM je nastao kao rezultat Alfatecovog poslovnog znanja i iskustva stečenog na 70 projekata u području poslovne inteligencije, a osim što malim i srednjim tvrtkama omogućuje da uđu u svijet koji je dosad bio rezerviran samo za velike, i mi ga sami koristimo, jer nam je omogućio da budemo konkurentniji", kaže Škorić.  Navodi da im je cilj stvoriti zajednicu koje će olakšati razmjenu dobre prakse u izradi skladišta podataka. Alfatec je za to po uzoru na AppStore i Google Play napravio DWEM Marketplace na kojem se umjesto aplikacija prodaju specifični modeli podataka za različite industrije. "To otvara nove prilike proizvođačima ERP-ova", zaključuje Boris Škorić.

Komentirajte prvi

New Report

Close