Amerikanci će u Zagrebu razviti konkurenciju Skypeu

Autor: Bernard Ivezić , 04. lipanj 2013. u 16:36
Teksaška IT kompanija Mavenir Systems u Hrvatskoj otvorila R&D centar

Zagreb je idealan za razvoj softvera zbog ulaska u EU i moguće je jednostavno koordinirati razvoj s Mavenirovim centrom u Kölnu, kaže Marin Luetić, voditelj razvojnog centra Mavenira u Zagrebu.

Mavenir Systems, druga najbrže rastuća tehnološka kompanija iz Teksasa i konkurent Ericssona Nikole Tesle, u Zagrebu je otvorila centar u kojem razvija tehnologiju koja će mobilnim operaterima omogućiti da konkuriraju Skypeu, Viberu i WhatsAppu.

 

Luetić

Zagreb je idealno mjesto za razvoj softvera kad se uzme u obzir da Hrvatska ulazi u EU, da je ovdje akademski centar Hrvatske koji producira vrlo kvalitetne i kreativne kadrove

Maryvonne Tubb, globalna direktorica marketinga Mavenira, potvrdila je za Poslovni dnevnik da su u Hrvatskoj otvorili Centar za korisničko iskustvo, odnosno User Experience Centre, u kojem radi "mali tim inženjera".Nije željela reći koliko ih je i hoće li dalje zapošljavati. No, u branši bruji da je teksaška tvrtka od studenog prošle godine zaposlila tridesetak inženjera i da ih planira zaposliti još. Usporedbe radi, u Hrvatskoj se sve softverske tvrtke s više od 50 zaposlenika smatraju velikima. One najveće, kojih je svega nekoliko, imaju do 150, a samo IN2 grupa, kao najveća, ima više od 400 zaposlenih."Okupili smo vrlo kreativan tim stručnjaka s višegodišnjim iskustvom u razvoju mobilnih VoIP rješenja za Andoroid, Windows, iOS i BlackBerry platformu, što je bitno za razvoj rješenja s kvalitetnim korisničkim iskustvom", kaže Tubb.Pojašnjava da je korisničko iskustvo danas ključno pitanje uspjeha tehnologija kao što su audio, video te druga multimedijska komunikacija na nadolazećim mrežama 4. generacije poput LTE-a.

Za mobilne operatere, dodaje, koji svoje usluge prilagođavaju pametnim mobitelima, tabletima, pametnim televizorima i web preglednicima, korisničko iskustvo je presudan čimbenik, a u Hrvatskoj su operateri stvorili podlogu za testiranje takvih rješenja.Marin Luetić, voditelj razvojnog centra Mavenira u Zagrebu, kaže da će mobilni operateri pomoću njihove tehnologije moći povezati klasične telekom usluge s internetskim uslugama poput VoIP-a i stvoriti veću dodanu vrijednost od konkurencije s interneta. Uz to, naglašava, spomenute usluge radit će na svim pametnim uređajima, a operateri i korisnici više neće ovisiti o 'trgovinama aplikacija' poput Google Playa ili AppStorea."Zagreb je idealno mjesto za razvoj softvera kad se uzme u obzir da Hrvatska ulazi u EU, da je ovdje akademski centar Hrvatske koji producira vrlo kvalitetne i kreativne kadrove te da je, uz tehnološku bazu za testiranje, ovdje moguće jednostavno koordinirati razvoj s Mavenirovim drugim centrom smještenim u Kölnu u Njemačkoj", pojašnjava Luetić.

Prije Mavenira u Hrvatskoj su razvojne centre imale dvije američke kompanije: Kofax i Where. Kofax je početkom prošle godine zbog krize otišao iz regije i ugasio poslovanje u Bujama u Istri. Tvrtku Where, koja je radila razvoj u Splitu i ovdje dogurala do prometa od milijun dolara, lani je kupio i potom ugasio PayPal. No, Bruno Batarelo, bivši voditelj poslovanja Wherea i PayPala za Hrvatsku, pun je riječi hvale za američke poslodavce."Radni uvjeti su bili odlični, a zaposlenici su mogli otići raditi za PayPal u SAD. Nitko nije ostao bez posla, štoviše, oni koji su željeli ostati u Splitu uspjeli su privući strani kapital i pokrenuti tri vlastite tvrtke i opet rade razvoj za inozemna tržišta", kazao nam je Batarelo.

Boris Žitnik, direktor agencije IDC Adriatics nije iznenađen interesom stranih softverskih tvrtki za razvojem u Hrvatskoj. Smatra da su od svih oblika ulaganja upravo ona u istraživanja i razvoj najbolja za lokalno gospodarstvo."Stranim softverskim tvrtkama koje traže kreativu i kvalitetu Hrvatska je vrlo dobar izbor. Ovdje su IT stručnjaci kvalitetniji i kreativniji od bilo koje konkurencije iz regije ili Indije, a bitno su jeftiniji od IT stručnjaka iz SAD-a i Njemačke", kaže Žitnik. Zaključuje da su baš stoga Siemens i Ericsson prvi radili softverski razvoj upravo u Hrvatskoj i očekuje da će takvih primjera biti još.

Komentirajte prvi

New Report

Close