Vrlo ohrabrujuće vijesti: Eksperimentalni lijek za koronu djeluje, ljudi ozdrave u par dana

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. travanj 2020. u 10:59
Foto: Ulrich Perrey/dpa-POOL/dpa /DPA/PIXSELL

Ovu ohrabrujuću vijest prenose danas gotovo svi veliki mediji New York Times, Forbes, Business Insider, a dionice kompanije su nakon objave ovih vijesti narasle za 16 posto.

Oboljeli od covida-19 koji su dobili eksperimentalni lijek Remdesivir oporavili su se jako brzo od koronavirusa, a neki su pušteni iz bolnice nakon par dana, objavio je portal STAT News, a prenio CNN.

Bolnica sveučilišta Chicago koja sudjeluje u istraživanju toga antivirusnog lijeka uočila je dramatični oporavak respiratornih simptoma i vrućice i gotovo su svi pacijenti otpušteni za manje od tjedan dana, prenijela je internetska stranica STAT.

Farmaceutska tvrtka Gilead objavila je da se “svi podaci moraju analizirati kako bi se izvukli bilo koji zaključci isptiivanja”.

Čikaško sveučilište objavilo je da je interna razmjena informacija istraživača o ispitivanju koje još traje objavljena bez dozvole.

Gilead očekuje da će treća faza istraživanja završiti krajem mjeseca a dodatni podaci drugih istraživanja bit će raspoloživi u svibnju.

Čikaško sveučilište jedna je od 152 lokacije koje sudjeluju u kliničkom ispitivanju Gileadova lijeka.

Prema STAT-u većina od 113 pacijenata s teškim oblikom covida-19, obuhvaćena Gileadovim istraživanjem,  otpuštena je iz čikaške bolnice oporavljena a dvoje je preminulo.

“Sporadični podaci… čine se na prvi pogled obećavajućima i podržavaju da lijek ima nekakav potencijal kod nekih oboljelih od covida-19”, kaže analitičar Brian Abrahams iz RBC Capital Markets te dodaje da unatoč tomu postoje velike prepreke interpretaciji tih podataka.

Časopis New England Journal of Medicine prošlog je tjedna objavio analizu po kojoj se stanje dvije trećine male skupine oboljelih od teškog oblika covida-19 nakon remdesivira poboljšalo.

Stručnjaci upozoravaju da djelotvornost lijeka nije ispitana uz korištenje kontrolne skupine, što znači da nema dokaza da stvarno djeluje te da se radi o malom broju ispitanika.

Ovu ohrabrujuću vijest prenose danas gotovo svi veliki mediji New York Times, Forbes, Business Insider… Dionice kompanije su nakon objave ovih vijesti narasle za čak 16 posto.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Samo polako, nemojte na prvu reagirati kada pročitate “vijest” iz financijski orjentiranih medija.

<span style=”font-family: Martel; font-size: 19px; font-weight: 800; background-color: #ffffff;”>NYT, Forbes i Business Insider nisu mjerodavni.</span>

Treba pričekati što će struka reći. Uzorak pacijenata je vrlo mali, a vidimo da su u svojim procjenama poboljšanja stanja vrlo općeniti. Dakle, radi se prvenstveno o bildanju vrijednosti kompanije kroz distribuciju putem uhodanih novinskih kanala, ne o znanstveno dokazanim pomacima.

Ako vijest dolazi prvenstveno od Forbesa i NYT-a, umjesto iz stručnih krugova, možete biti sigurni da se radi o manipulaciji.

New Report

Close