Inflacija u Njemačkoj ove godine iznad 7 posto, a iduće će biti dvostruko veća od prijašnjih prognoza

Autor: Poslovni dnevnik , 12. lipanj 2022. u 22:00
U 2023. cijene će porasti 4,5 posto, procjenjuje središnja banka/REUTERS

U 2023. cijene će porasti 4,5 posto, također dvostruko snažnije no što je Bundesbank prognozirao krajem prošle godine.

Inflacija će u Njemačkoj ove godine premašiti sedam posto zbog naglog rasta cijena energije i hrane i poremećaja u lancima nabave, a i u 2023. bit će dvostruko veća no što se dosada očekivalo, izvijestila je krajem prošloga tjedna središnja banka.

Inflacija će u Njemačkoj ove godine iznositi 7,1 posto, a ne 3,6 posto kao što je prognozirano u prosincu, pokazuje izvješće središnje banke.

U 2023. cijene će porasti 4,5 posto, također dvostruko snažnije no što je Bundesbank prognozirao krajem prošle godine. “Inflacija će ove godine biti još jača no što je bila početkom 1980-ih”, rekao je predsjednik Bundesbanke Joachim Nagel, referirajući se na prethodno razdoblje rekordnog rasta potrošačkih cijena.

Snažan cjenovni pritisak proizlazi u prvom redu iz naglog rasta cijena energije i hrane, ali i ako se one isključe, stopa inflacije bila bi znatno iznad prosjeka i iznosila bi 3,6 posto, potaknuta poremećajima u nabavi, ističu u Bundesbanku,

“Cjenovni pritisci čak su i pojačani u posljednje vrijeme, što nije u potpunosti iskazano u aktualnim projekcijama”, upozorio je Nagel. “Ako prognoze izvodimo iz tog trenda, prosječna godišnja stopa inflacije u 2022. mogla bi biti znatno iznad sedam posto”, dodao je.

Njemačko gospodarstvo porast će ove godine dvostruko slabije no što je Bundesbank očekivao u prosincu, za samo 1,9 posto. Prosinačka procjena sugerirala je rast aktivnosti za 4,2 posto. Snizili su i prognozu za 2023, s 3,2 na 2,4 posto.

“Osnovni scenarij projekcija temelji se na pretpostavci da se rat i njegove posljedice neće dodatno intenzivirati”, upozorio je Bundesbank.

Ako se rat intenzivira i ako Njemačka ostane bez ruskih energenata, bilo zbog europskog embarga bilo zbog ruske obustave izvoza, inflacija bi mogla biti još veća, a gospodarstvo bi moglo pasti, upozorili su.

Gospodarska aktivnost smanjila bi se u tom slučaju u 2023. za tri posto, a inflacija bi iznosila oko šest posto, izračunao je Bundesbank.

Komentirajte prvi

New Report

Close