Zbog elektronske naplate cestarine ruše naplatne kućice

Autor: Poslovni dnevnik , 23. siječanj 2018. u 14:23
Godišnja vinjeta u Sloveniji stoji 110 eura/FOTOLIA

Zbog kamiona koji prelaze na elektronsku naplatu počinje uklanjanje 15 naplatnih kućica, što će stajati 45 milijuna eura.

Slovenija od 1. travnja uvodi elektronsku naplatu cestarine za sva vozila s maksimalnom dozvoljenom težinom većom od 3,5 tone, dakle za teretna vozila.

Svi kamioni koji će putovati kroz Sloveniju morat će imati instaliran sustav DarsGo. Prema procjenama Darsa, kompanije koja upravlja slovenskim autocestama, uređaj će biti instaliran na 100 do 120 tisuća kamiona, ali dosad se u novi sustav prijavilo samo nekoliko desetaka tisuća vozila, piše portal Siol.net. 

Automatsko plaćanje
DarsGo je, kako se objašnjava, najsuvremeniji elektronski sustav naplate u slobodnom protoku vozila. Cjelokupna mreža autocesta i brzih cesta, dugačka 618 kilometara, bit će podijeljena na 125 cestrina. Elektronsko otkrivanje DarsGo uređaja u vozilu bit će temelj za naplatu cestarine za prijeđeni dio autoceste. Plaćanje će se obavljati automatski na temelju prijeđenih kilometara. Visina cestarine ovisit će o dužini svakog dijela autoceste i osobinama vozila, kao što je broj osovina i klasa emisije ispušnih plinova.

Upravo zbog prijelaza na elektronsku naplatu cestarine kamionima više neće biti potrebane naplatne kućice koje će Dars ove godine početi rušiti. Na slovenskim autocestama i brzin cestama ukupno su 34 naplatne kućice. Ove godine planiraju početi s procedurom uklanjanja naplatnih kućica Log, Torovo, Hrušica, Nanos, Dane, Drnovo, Vransko, Tepanje, kao i Vrhnika, Logatec, Unec, Postojna, Razdrto, Krško i Slovenske Konjice.Ukupni trošak rušenja procjenjuje se na 45 milijuna eura. Istodobno, Dars upozorava da će uklanjanje naplatnih kućica trajati nekoliko godina, vjerojatno od dvije do tri godine, s početkom 2019. godine.

Prodaje se sve više vinjeta
Iako je sustav vinjeta. koji je na snazi u Sloveniji, bio namijenjen samo za prijelazno razdoblje do uvođenja elektronske cestarine, promjene u plaćanju autocesta i brzih cesta nisu na vidiku. Vinjete su uvedene u Sloveniju prije devet godina, a njihova prodaja raste tijekom godina. Prošle godine, do kraja studenoga, prodano je 400.000 vinjeta više nego cijele 2016. godine. Prodaja vinjeta čini više od 90 posto ukupnih prihoda Darsa. Cijena godišnje vinjete, koja iznosi 110 eura, nije se promijenila u posljednjih pet godina, pa je godišnja vinjeta u usporedbi s 2009. godinom dvostruko skuplja, jer je tada stajala 55 eura.

Komentari (3)
Pogledajte sve

45 milja za uklanjanje kućica.. hahaha

mi smo oni koji uklanjanje 15 kucica placaju kao 20 km autoceste

Jedni se automatiziraju dok drugi rjesavaju problem nezaposlenosti kroz zaposljavanje na naplatnim kucicama. Prepoznajte koji su koji.

New Report

Close