Umirovljenici stvorili tržište od 15 bilijuna dolara

Autor: Tomislav Pili , 22. listopad 2014. u 09:50
Do 2050. broj starijih od 65 preteći će broj djece mlađe od pet godina/FOTOLIA

Industrija velike nade polaže u generaciju američkih i europskih “baby boomera” koji imaju više novca i žive duže i aktivnije.

Sjedalo koje predviđa srčani udar kod vozača i zaustavlja vozilo, senzori na semaforima prilagođeni starijim vozačima, novi, efikasniji lijekovi – samo su dio razvojnih projekata velikih kompanija koje žele ugrabiti svoj dio kolača u "srebrnoj ekonomiji".

 

86posto

Amerikanaca starijih od 65 godina pati od neke kronične bolesti

Radi se o kovanici koju je upotrijebio Financial Times kako bi opisao tržište proizvoda iz različitih sektora namijenjenih umirovljenicima. Prema projekcijama Euromonitora, to će tržište već do 2020. godine vrijediti vrtoglavih 15 bilijuna dolara. Industrija velike nade polaže na američke "baby boomere", generaciju rođenu između 1946. i 1964. godine. Za razliku od svojih roditelja, ta generacija ima više novca i živi duže i aktivnije. Međutim, ne očekuje se mnogo samo od američkih "baby boomera".

 

50posto

brže od potrošnje mlađih od 30 raste potrošnja starijih od 60 godina

Prema podacima europskog statističkog ureda Eurostat, potrošnja ljudi starijih od 60 godina u posljednjih 20 godina rasla je čak 50 posto brže od potrošnje mlađih od 30 godina. U tom kontekstu, industrija je osvijestila činjenicu da su umirovljenici poseban segment kojem se treba prilagoditi i da će tržište proizvoda namijenjenih starijim osobama sve više rasti. Naime, starenje stanovništva sve je izraženije, a predviđanja govore da će do 2050. godine broj starijih od 65 godina na globalnoj razini po prvi puta preteći broj djece mlađe od pet godina. Farmaceutske i biotehnološke kompanije među prvima su shvatile potencijal "srebrne ekonomije".

 

201mlrd.

dolara uložena je lani na globalnoj razini u istraživanje novih lijekova

Prema podacima istraživačke skupine Battelle, farmaceutska ulaganja u istraživanje i razvoj lani su globalno porasla za više od tri posto na 201 milijardu dolara. Statistika u tom pogledu posebno "ide na ruku" proizvođačima lijekova. Naime, čak 86 posto Amerikanaca starijih od 65 godina pati od neke kronične bolesti, poput bolesti srca, dijabetesa ili karcinoma. K tome, polovica iz te skupine pati od dvije ili tri kronične bolesti istovremeno. No, na umirovljenicima ne namjerava samo profitirati farmaceutska, već i automobilska industrija. Tako se Ford pridružio sve široj inicijativi proizvođača automobila kako bi tehnologiju prilagodio starijim vozačima.

 

140mlrd.

dolara prodaje automobila generiraju u SAD-u kupci stariji od 65

Ta kompanija razvija automobilsko sjedalo opremljeno senzorima koji predviđaju srčani udar vozača kako bi se vozilo na vrijeme zaustavilo sigurno zaustavilo. "Pratimo što kupci žele i na što namjeravaju potrošiti novac", tvrdi Pim van der Jagt, direktor Fordovog istraživačkog centra. "U budućnosti vozač 100-godišnjak biti će nešto sasvim normalno", dodaje van der Jagt. Razvoj sustava prilagođenih starijim vozačima itekako ima smisla ako se zna podatak da kupci stariji od 65 godina samo u SAD-u generiraju 140 milijardi dolara godišnje prodaje automobila. Prema mišljenju van der Jagta, Fordovo "sjedalo za umirovljenike" trebalo bi se naći u serijskoj proizvodnji već za pet godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close