U Kraljevu printaju i kukove, zubne četkice, autodijelove…

Autor: Sergej Novosel Vučković , 19. prosinac 2016. u 22:00
Nova tehnologija koja ima primjenu i u industriji i u umjetnosti/FOTOLIA

Za projekt širenja znanja o 3D printanju dobili i novac EU pa će i zainteresirane poduzetnike učiti o novoj “industrijskoj revoluciji”.

Studenti i profesori u gradu u središnoj Srbiji rade trodimenzionalna čuda, za što su dobili i novac iz pretpristupnih fondova Europske unije. Riječ je o laboratoriju 3D Impuls, na Fakultetu za mašinarstvo i građevinarstvo u Kraljevu, koji je iz EU fondova dobio pola milijuna eura za projekt kojim će kroz četiri godine, u suradnji sa Sveučilištem u Bologni i tri tvrtke iz BiH, Hrvatske i Italije, širiti znanje o 3D printanju zainteresiranim poduzećima.

Dobivanje sredstava bilo je samo povod za upoznavanje s radom ovih stručnjaka koji posjeduju, ocjenjuju u Večernjim novostima, najbolju opremu za 3D tisak u ovom dijelu Europe. Iz njihova je laboratorija dosad izašlo više od 450 dijelova za razne namjene, od alatne do autoindustrije. "Izrađujemo prototipove za Audi, Lamborghini, Fischer, izvozimo u Veliku Britaniju, surađujemo i s tvrtkama u regiji, a i sve one srpske kojima treba 3D print tehnologija javljaju se nama", kaže dr. Snežana Ćirić Kostić, osnivačica i rukovoditeljica 3D Impulsa na Fakultetu.

 

450 različitih

dijelova otisnuli u 3D studiju u Kraljevu

Zasad, za razliku od razvijenih država, koje ovu tehnologiju koriste i u masovnoj proizvodnji, kao autodijelove, komponente u avioindustriji ili medicini, kraljevski se "pogon" usmjerio u izradu prototipova, specifičnih za određene industrije. Profesori ističu da su, tako, dosad stvorili i kuk, zubni implantat, složene dijelove za strojeve, prototipove automobila…, navodeći da je cijela 3D tehnologija printanja dovela i do nove industrijske revolucije zbog neogrničenih mogućnosti izrade i primjene.

"Možemo napraviti i proizvode prilagođene pojedincu, od plastike i metala, poput, npr. posebne četkice za zube", kažu u Kraljevu, te otkrivaju da im je 3D printanje pobudilo i imaginaciju pa su otisnuli čak i kopiju antičkog Posejdonova kipa. Takvu bi, prirodno identičnu skulpturu, bilo nemoguće izraditi ručno… Tehnologija puno pomaže konzervatorima u nastojanju da očuvaju stare umjetnine. Na Fakultetu za mašinarstvo i građevinarstvo sve su prototipove napravili besplatno, surađujući s malim i srednjim tvrtkama, a sad će i velike, zahvaljujući novom projektu, moći naučiti kako se to radi.

Digitalno i tehno

Mali si to ne mogu priuštiti
Kraljevski 3D Impuls se od 2011. bavi primjenom digitalnih tehnologija za razvoj novih proizvoda. Cilj mu je, među ostalim, da malim i srednjim tvrtkama daje obrazovne i razvojne usluge i savjetuje ih u vezi novih tehnologija koje si one, kako stoji na web stranici laboratorija, ne bi mogli priuštiti. "Podižemo i konkurentnost gospodarstva u okruženju, promocijom digitalnih tehnologija za nove proizvode", navode kao svoju misiju.

Komentari (2)
Pogledajte sve

pero, smjesi ti se kuk iz kraljeva ak ne budes pazio na zdravlje…

PD,

kome su namjenjene ove teme o komšijama iz “regiona” koje vjerojatno nikad neće ući u EU i kod kojih je barem duplo veče s’ranje nego kod nas ?

Hrvatima ?
Da im bude žao što su izašli iz “regiona” , kada je tamo tako dobro ?

Srbima ?
Da se vrate u otađbinu , kada je tamo tako dobro ?

.

New Report

Close