Susjedi se jako boje da im se ne dogodi hrvatski scenarij

Autor: Poslovni.hr , 02. srpanj 2019. u 13:49
Foto: /DPA/PIXSELL

UPCG upozorava: nadolazeći val odljeva radne snage bit će poguban za crnogorsku ekonomiju i tržište rada.

Poslodavci upozoravaju da čak ni Crna Gora neće ostati imuna na odljev radne snage koja u velikoj mjeri uzdrmava zemlje regije i šire, a posljedice odljeva već se osjećaju i u Crnoj Gori.

'Imajući u vidu najave i dane prognoze, a pogotovo parametre sve većeg obrta radno aktivnog stanovništva – prvenstveno mlađeg i visoko kvalificiranog – prema stranim tržištima, poduzetnici su zabrinuti da je veliki val odljeva još uvijek pred nama. Trenutno je teško procijeniti utjecaj emigracije, kao i ozbiljne prijetnje starenju naše populacije na gospodarski razvoj, budući da nemamo službene podatke. U Uniji poslodavaca Crne Gore (UPCG) smatramo da će odljev radnika, ako se nastavi ovim tempom, biti poražavajući na crnogorskom tržištu rada, pogotovo ako se ima na umu da se Crna Gora godinama bori s nedostatkom adekvatne radne snage i zamjenjuje je zapošljavanjem stranih radnika, posebno iz zemalja regije, koja se sada okreće europskom tržištu i Hrvatskoj kao najbližoj državi članici EU', upozorilo je udruženje poslodavaca.

Hrvatske vatrogasne mjere

 Hrvatska je, prije samo nekoliko godina, odobrila kvotu od samo nekoliko tisuća za zapošljavanje stranaca, da bi ove godine povećala brojku na 65.100. Osim ove mjere, Hrvatska je također usvojila model trajnih domaćih sezonaca koji omogućuje ostvarivanje osobnih dohodaka i osiguranja tijekom cijele godine, točnije – i izvan radne turističke sezone. Sve to radi kako ne bi usporio gospodarski rast i smanjio konkurentnost domaćeg gospodarstva, niti negativan utjecaj demografskog kretanja stanovništva na državna sredstva, podsjećaju iz udruge.

Uz dodatnu najavu otvaranja tržišta od strane određenih europskih zemalja, nedostatak radnika uskoro će postati ključni problem crnogorske ekonomije – ne samo u području ugostiteljstva, turizma i graditeljstva, već i mnogih drugih aktivnosti, kao što su zdravstvo, 'gdje svjedočimo značajnom odljevu zdravstvenih radnika, što je za sve nas možda i najosjetljivije pitanje'.

'Čini se da je situacija više nego alarmantna, što znači da naša zemlja već treba biti privlačna ne samo za investitore, već i za domaće zaposlenike. Bilo da se radi o državi i cijelom društvu sve ovo smatramo pasivnim, kao neizbježnim procesom, i eventualno poduzimamo određene korake samo kada je za njih kasno, ili ćemo djelovati hitno i kreirati mjere koje će spriječiti zadržavanje rada, njihovo daljnje osposobljavanje, ulaganje u karijeru i pružanje boljih radnih uvjeta?', pitaju se u Crnoj Gori.

Preveliki doprinosi

'U UPCG-u svjesni smo da je prvi motiv svakog radnog građanina – zarada, a za poduzetnike – dobitak. Iz tog razloga UPCG već godinama preporučuje smanjenje troškova rada, jer je Crna Gora jedina zemlja u regiji gdje se, primjerice, oporezuje dio plaće koja se odnosi na topli obrok i povrat poreza. Za razliku od nas, Republika Srpska je nedavno usvojila mjeru za određeno povećanje plaća zbog ozbiljnih odliva radne snage, a država će platiti 70% uplaćenih doprinosa poslodavcima preko određenog iznosa iznad poslodavaca. povećani dio', upozoravaju.

Zbog toga se od zemlje očekuje da na državnoj razini odgovori na probleme koji se javljaju pravovremeno, donošenjem odgovornih strateških odluka, počevši od procjene potreba tržišta rada u kreiranju pretplatničkih politika, poboljšanjem uvjeta za održavanje postojećih i otvaranjem novih radnih mjesta, brzom i učinkovitom administracijom, predvidljivo poslovno okruženje i stabilan porezni sustav koji bi zajedno vodili do adekvatno plaćenih poslova.

Poslodavci očekuju da se svi socijalni partneri i institucije države uključe u rješavanje 'ovog, očito, gorućeg gospodarskog pitanja'.

Komentirajte prvi

New Report

Close